Potpredsjednica EP pozvala Kinu na "dijalog zasnovan na poštovanju" sa Tajvanom

Beer je rekla da bi Peking trebalo da se "suzdrži od gestova prijetnje" i da "Tajvan zaslužuje da u potpunosti igra ulogu globalnog, strateškog, odgovornog i pouzdanog međunarodnog partnera"

3767 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potpredsjednica Evropskog parlamenta (EP) Nikola Beer pozvala je Kinu da pokrene "dijalog zasnovan na poštovanju" sa Tajvanom, nakon današnjeg sastanka sa Cai Ing-ven, liderkom samoupravnog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Beer je rekla da je Tajvan važan "na globalnom planu" i uputila poziv da Evropska unija unaprijedi diplomatsko prisustvo u Taipeju i da se Tajvanu dozvoli učešće na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije.

Ona je dodala da bi Peking trebalo da se "suzdrži od gestova prijetnje" i da "Tajvan zaslužuje da u potpunosti igra ulogu globalnog, strateškog, odgovornog i pouzdanog međunarodnog partnera".

"Samo tajvanski narod može da donese odluku o budućnosti Tajvana", rekla je Beer.

Cai je pozdravila jačanje ekonomskih odnosa svoje zemlje sa EU i usvajanje 20 rezolucija u korist Tajpeja u EP od početka 2021.

Posjeta potpredsjednice EP Tajvanu najnoviji je u nizu aktivnih poteza evropskih i američkih političara da se suprotstave pritisku Kine i njenim pokušajima da diplomatski izoluje Tajvan.

Juče je kineski ministar spoljnih poslova Džao Liđijen osudio posjetu i usvajanje rezolucija u EP.

"Ovo je ozbiljno kršenje principa jedinstva Kine i zatrovalo je atmosferu kinesko-evropskih odnosa", rekao je Džao.

Kina rutinski prijeti ekonomskim i diplomatskim odgovorima zbog ovakvih diplomatskih kontakata sa Tajvanom, iako je konretan odgovor često blag. Izuzetak je Litvanija, sa kojom je Kina prekinula diplomatske odnose, nakon što je Viljnus odobrio da njegovo diplomatsko predstavništvo na ostrvu u nazivu sadrži naziv Tajvan.

Narodna Republika Kina i Tajvan (čije je zvanično ime Republika Kina), imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini četrdesetih godina 20. vijeka.

Poslije poraza od komunista u građanskom ratu, nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali se Peking protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade s drugim zemljama, jer ostrvo smatra dijelom svoje teritorije.

Bonus video: