Zatvorena jedina električna centrala u pojasu Gaze: Nema dizela iz Izraela

Električna centrala je upozorila da će prestanak rada "uticati na sve javne službe i ključnu infrastrukturu, te pogoršati humanitarnu situaciju"

6391 pregleda 1 komentar(a)
Izraelski napad na Gazu, Foto: Reuters
Izraelski napad na Gazu, Foto: Reuters

Jedina električna centrala u pojasu Gaze je danas zatvorena zbog nestašice goriva, saopštio je portparol električne kompanije, petog dana od početka potpune izraelske blokade te palestinske enklave.

Centrala radi kada se iz Izraela isporuči dizel, a granični prelaz je zatvoren početkom ove nedjelje.

Izraelske vlasti su očekivale odmazdu zbog hapšenja jednog od lidera Islamskog džihada na drugoj palestinskoj teritoriji, okuiranoj Zapadnoj obali i zato su preduzele mere predostrožnosti, a u petak je pokrenut "preventivni udar" protiv te ekstremistčke organizacije koja se dobro učvrstila u pojasu Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je u tom udaru ubijeno 15 boraca Islamskog džihada, dok vlasti u pojasu Gaze navode da je poginulo najmanje 12 ljudi, uključujući petogodišnju djevojičicu i da je 80 ranjenih.

Islamski džihad je odgovorio baražnom raketnom vatrom u pravcu Izraela i nasilje je danas nastavljeno.

Naredbom o zatvaranju graničnog prelaza u utorak izraelske vlasti su spriječile isporuku dizela neophodnog za centralu i takođe primorale hiljade stanovnika Gaze koji imaju dozvole za rad u Izraelu da ostanu kod kuće.

Električna centrala je jutros upozorila da će prestanak rada "uticati na sve javne službe i ključnu infrastrukturu, te pogoršati humanitarnu situaciju".

Zato je apelovano na hitnu intervenciju kako bi se omogućila isporuka goriva.

U pojasu Gaze živi 2,3 miliona stanovnika koji se često ostaju bez struje.

Pojas Gaze kojim vlada Hamas je pod blokadom Izraela od 2007. godine, kada je ta islamska ekstremistička organizacija silom preuzela kontrolu od snaga lojalnih rivalskom, umjerenijem Fatahu.

Bonus video: