SAD: Potezi Kine u Tajvanskom moreuzu provokativni i neodgovorni

Tajvan je juče reagovao na vježbe kineske vojske, koje traju već četiri dana zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu

4198 pregleda 6 komentar(a)
Avion tajvanskih snaga, Foto: Reuters
Avion tajvanskih snaga, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države su optužile Peking za "provokativne" i "neodgovorne" akcije, nakon tvrdnji Tajvana da su kineske vojne vježbe simulacija napada tog ostrva.

"Ove aktivnosti predstavljaju značajnu eskalaciju u naporima Kine da promijeni status kvo. One su provokativne, neodgovorne i povećavaju rizik od pogrešne procjene. Takođe su u suprotnosti sa našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", saopšteno je iz Bijele kuće.

Tajvan je juče reagovao na vježbe kineske vojske, koje traju već četiri dana zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, prenosi BBC.

Kina posjetu vidi kao na provokaciju, jer Tajvan smatra dijelom svoje teritorije.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su kineski brodovi i avioni tokom vikenda izveli vježbe u Tajvanskom moreuzu, pri čemu su neki prešli srednju liniju - nezvanični tampon koji razdvaja dvije strane.

Tajvanska vojska je saopštila da je "na odgovarajući način" odgovorila na vježbe, koje je opisala kao simulirani napad na ostrvo.

Peking nije komentarisao najnovije vježbe, koje bi trebalo da budu završene danas.

Vašington je optužio Kinu za eskalaciju tenzija u tom regionu.

Bonus video: