razmotriće se potpuno otvaranje prelaza

Primirje u pojasu Gaze održalo se tokom noći, Izrael ukida bezbjednosne restrikcije

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca

4644 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Primirje između Izraela i Islamskog džihada, koje je stupilo na snagu kasno sinoć, održalo se tokom noći, pa je izraelska vojska najavila jutros da će početi da ukida restrikcije uvedene stanovnicima područja kraj granice pojasa Gaze.

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca.

Svi putevi na jugu Izraela, koji su više dana bili zatvoreni u strahu od napada, otvoriće se i od stanovnika se više neće zahtijevati da budu u blizini zaštićenog područja, a vozovi će ponovo saobraćati, navode izraelski mediji.

Otvaraju se i granični prelazi između Izraela i pojasa Gaze za humanitarnu pomoć poslije procjene o bezbjednosti.

Ako situacija, kako je navelo odeljenje Minastarstva odbrane Izraela zaduženo za veze sa Palestincima, ostane mirna, razmotriće se potpuno otvaranje prelaza.

Prekid vatre stupio je na snagu u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), a izraelski napadi i raketiranje iz Gaze je trajalo je do posljednjih minuta prije početka i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se i poslije, pa je Izrael upozorio da će odgovoriti oštro ako ne bude poštovan dogovor.

Izraelski napadi iz vazduha u odgovoru na konkretnu prijetnju, kako je rečeno, su počeli u petak popodne.

Ocijenjeno je da je to najgore nasilje između Izraela i ekstremističkih organizacija u Gazi od prošlogodišnjeg rata protiv Hamasa koji je trajao 11 dana.

U najnovijem sukobu ubijena su 43 Palestinca, uključujući 15 djece i četiri žene, a 311 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izrael je naveo da je 15 Palestinaca poginulo u eksplozijama neuspješno ispaljenih raketa. Prema procjenama izraelske vojske, poginulo je ukupno 26 civila u Gazi.

Vojska je takođe navela da je oko 1.000 raketa ispaljeno iz Gaze na Izrael, a da 200 nije preletjelo granicu i palo je na teritoriju pojasa Gaze. Uspješnost sistema vazdušne odbrane Gvozdena kupola iznosila je 96 odsto.

Izraelska vojska je napala oko 170 meta Islamskog džihada, uključujući visoke zvaničnike i aktiviste i, kako je ocijenjeno, pogodila većinu vojnih ciljeva u Gazi pa je potreban postepeni povratak rutini, prenijeli su izraelski mediji.

Uprkos prekidu vatre, neke restrikcije će ostati na snazi i, između ostalog, obrazovne ustanove u gradovima kraj pojasa Gaze biće i dalje zatvorene, a zabranjena su i velika okupljanja.

Lider islamskog džihada Ziad Nakhaleh izjavio je poslije uspostavljanja primrja da su članovi te organizacije "odgovorili na agresiju Izraela čvrsto" i da pozdravlja palestinski narod.

On je upozorio da će se borbe obnoviti ako se neprijatelj ne bude pridržavao onog što je dogovoreno preko egipatskih posrednika.

Predsjednik SAD Džozef Bajden pozdravio je primirje i rekao da je bio u kantaktu sa zvaniničnicima Izraela, Palestinke uprave, Egipta, Katara i Jordana kako bi se brzo okončalo nasilje i zahvalio se egipatskom predsjedniku i katarskom emiru za centralnu ulogu u tom nastojanju.

On je takođe pohvalio premijera Izraela Jaira Lapida za rukovođenje krizom. Još prvog dana sukoba Bajden je izrazio podršku za pravo Izraela da se brani od nasumične vatre Islamskog džihada.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas takođe je pozdravio prekid vatre i egipatske napore koji su doveli, kako je rekao, do "obustavljanja okupatarske agresije" na Gazu.