Južna Koreja predlaže plan pomoći sjevernom susjedu u zamjenu za denuklearizaciju

"Taj plan bi značajno poboljšao ekonomiju Sjeverne Koreje i životni standard njenih ljudi, ukoliko ona prestane da razvija svoj nuklearni program i krene u istinski i suštinski proces denuklearizacije", rekao je Jun

7452 pregleda 3 komentar(a)
Jun Suk Jeol, Foto: REUTERS
Jun Suk Jeol, Foto: REUTERS

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol izjavio je danas da će ponuditi veliki paket pomoći Pjongjangu u zamjenu za denuklearizaciju, ali stručnjaci smatraju da je malo vjerovatno da će sjeverni susjed prihvatiti takvu ponudu.

Vjerujući da je denuklearizacija "od suštinskog značaja" za trajni mir na poluostrvu, Jun je detaljno iznio svoju ponudu koja bi uključivala hranu i energiju, ali i pomoć za modernizaciju infrastrukture poput luka, aerodroma i bolnica.

"Taj plan bi značajno poboljšao ekonomiju Sjeverne Koreje i životni standard njenih ljudi, ukoliko ona prestane da razvija svoj nuklearni program i krene u istinski i suštinski proces denuklearizacije", rekao je Jun na obilježavanju godišnjice kraja japanske kolonijalne vladavine 1945. godine.

Pjongjang je prošle nedjelje zaprijetio da će "iskorijeniti" južnokorejske zvaničnike, optužujući Seul da stoji iza izbijanja epidemije koronavirusa u zemlji.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao je u julu da je "spreman da mobiliše" svoje nuklearne sposobnosti u slučaju rata sa SAD ili Južnom Korejom.

Stručnjaci smatraju da postoje male šanse da Pjongjang prihvati ponudu Seula pošto Sjeverna Koreja ulaže veliki dio svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u program naoružanja.

Bonus video: