U UN splasnuo entuzijazam za izolovanje Rusije

Predstavnici država Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Azije u Ujedinjenim nacijama sve su češće uzdržani ili glasaju protiv mjera za kažnjavanje Rusije

10939 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Jedne junske večeri pod svijećnjacima u ruskoj misiji u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, desetine UN ambasadora iz Afrike, s Bliskog istoka, Latinske Amerike i Azije prisustvovale su prijemu u znak obilježavanja nacionalnog praznika Rusije, manje od četiri mjeseca nakon što su snage te zemlje napale susjednu Ukrajinu.

”Zahvaljujemo vam svima na podršci i na vašoj principijelnoj poziciji protiv takozvanog antiruskog pohoda”, kazao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija, pošto je optužio zemlje, koje nije imenovao, da pokušavaju da “ukinu” Rusiju i njenu kulturu.

Okupljanje ambasadora pokazatelj je poteškoća s kojima se susreću zapadne diplomate u pokušajima da održe međunarodnu odlučnost za diplomatsku izolaciju Rusije nakon prvobitne žestine s kojom je u UN osuđen napad na Ukrajinu.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzijafoto: REUTERS

Svjesni nezadovoljstva i zabrinutosti među pojedinim zemljama da rat ima preveliku globalnu pažnju skoro šest mjeseci bez perspektive da će Ujedinjene nacije biti u stanju da to okončaju, zapadne diplomate priznaju da su ograničene u načinu na koji mogu značajnije targetirati Rusiju mimo održavanja sastanaka.

”Dok se rat nastavlja, sve je teže naći smislene načine za kažnjavanje Rusije”, kazao je za Rojters Ričard Gouan, UN direktor nezavisne Međunarodne krizne grupe.

U pojedinim slučajevima zapadne zemlje se ustežu od konkretnih poteza, strahujući da neće imati podršku, a sve veći broj uzdržanih prilikom glasanja nagovještava rastući otpor da se javno suprotstave Moskvi, kazali su za britansku agenciju diplomate i analitičari.

Evropska unija je u junu predstavila plan za imenovanje UN eksperta koji bi istraživao kršenja ljudskih prava u Rusiji, navele su diplomate, ali se od te ideje odustalo zbog strahova da bi se tome usprotivila skoro polovina od 47 članica Savjeta UN za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

”Države pitaju da li je zaista mudro biti među onima koji su se obrušili na Rusiju”, kazao je Olaf Vijencek, direktor ženevske kancelarije njemačke Fondacije Konrad Adenauer.

Nošnje i Čokolade

Ruska misija u Ujedinjenim nacijama u Ženevi navela je da zapadne države “sasvim dobro znaju da je nemoguće izolovati Rusiju budući da je ona globalna sila”.

Diplomatska izolacija se nije odrazila na tajno glasanje u Ženevi kojim se odlučivalo o najboljoj “nacionalnoj nošnji” na prijemu u junu. Ruska diplomatkinja je pobijedila, a na video snimku vidi se kako kao nagradu dobija kutiju čokolada. Ukrajinska delegacija je napustila prijem.

Kao članica s pravom veta u 15-članom Savjetu bezbjednosti UN, Rusija može da se zaštiti od značajnih akcija poput sankcija, ali takođe sprovodi kampanju u drugim zemljama kako bi podrila podršku zapadu.

”Najviše nas zbunjuje ideja da se ovakav konflikt suštinski podstiče da traje neodređeno vrijeme”, kazao je za Rojters jedan afrički diplomata, koji je želio da ostane anoniman, navodeći zapadno snabdijevanje oružja Ukrajine i izostanak istinskih pregovora za mirno okončanje konflikta.

Uoči glasanja u aprilu u Generalnoj skupštini UN, koja ima 193 članice, za suspendovanje Rusije iz Savjeta za ljudska prava, Moskva je upozorila države da bi glas “za” bio smatran “neprijateljskim” i da bi nosio posljedice za njihove odnose.

Inicijativa koju su pokrenule Sjedinjene Države ipak je bila uspješna sa 93 glasa “za”, 24 “protiv” i 58 uzdržanih.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Linda Tomas Grinfild kazala je da je Rusija uspjela da pridobije pojedine države “lažnim tvrdnjama” da su zapadne sankcije izazvale globalnu krizu hrane, ali je dodala da se to ipak nije pretvorilo u veću podršku Rusiji.

”Preko 17 afričkih država je bilo uzdržano zbog ruskih taktika zastrašivanja. Toga moramo biti svjesni”, kazala je ona u julu pred Odborom američkog Senata za inostrane odnose.

Crvene linije

U roku od nedjelju dana nakon invazije 24. februara skoro tri trećine Generalne skupštine glasalo je za kažnjavanje Rusije i zahtijevalo da povuče svoje trupe. Tri nedjelje kasnije ponovo su ubjedljivo osudili Rusiju zbog izazivanja “loše” humanitarne situacije.

”Podrška će blijediti jer su rezolucije iz marta prilično oštre, a nema volje za daljom akcijom ukoliko ne bude pređena crvena linija”, kazao je jedan visoki azijski diplomata, koji je želio da ostane anoniman.

Neke diplomate su nagovijestile da te crvene linije mogu biti napad nuklearnim ili hemijskim oružjem, masovno stradanje civila ili aneksija ukrajinske teritorije.

Zapadne države su bile uspješne u fokusiranju na izbore u tijelima UN. Prvi put od kako je UN agencija za djecu UNICEF nastala 1946. godine, Rusija u aprilu nije uspjela da osvoji reizbor u odboru, kao ni da zadrži mjesta u odborima drugih organizacija.

Međutim, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u maju oko 30 država, od kojih polovina iz Afrike, nije se pojavilo na glasanju o ukrajinskoj rezoluciji zbog čega su se pojedini delegati, koji su se pojavili, šalili da sigurno propuštaju neku zabavu.

”Najviše nas zbunjuje ideja da se ovakav konflikt suštinski podstiče da traje neodređeno vrijeme, kazao je za Rojters jedan afrički diplomata, koji je želio da ostane anoniman, navodeći zapadno snabdijevanje oružja Ukrajine i izostanak istinskih pregovora za mirno okončanje konflikta.

Ukrajina je apelovala da Rusija bude isključena iz Ujedinjenih nacija. Međutim, za takav potez koji bi bio bez presedana potrebna je preporuka Savjeta bezbjednosti - koju može blokirati Rusija - a zatim i glasanje u Generalnoj skupštini.

Druga opcija je ukidanje ovlaštenja predstavnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je za to potrebna makar većinska podrška u Generalnoj skupštini.

Bonus video: