"Nije kriv OPEK, krive su vaše vlasti"

Drastične promjene u cijeni nafte odražavaju strah i nervozu a ne realno stanje na tržištu, ocijenio je Al Gais

10707 pregleda 4 komentar(a)
Logo OPEK-a ispred sjedišta organizacije u Ženevi, Foto: Rojters
Logo OPEK-a ispred sjedišta organizacije u Ženevi, Foto: Rojters

Donosioci odluka, poslanici i nedovoljne investicije u sektor nafte i gasa su glavni krivci za visoke cijene energenata, a ne OPEK, kazao je za Rojters juče generalni sekretar grupe Haitam al Gais.

Manjak investicija u sektor nafte i gasa nakon pada cijena izazvanog pandemijom kovida-19 značajno je smanjio proizvodne kapaciteta OPEK-a i ograničio sposobnost grupe da brzo odgovori na dalje poremećaje u snabdijevanju.

Cijena Brent sirove nafte dostigla je vrhunac u martu, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu podstakla strahove o snabdijevanju. Mada su cijene blago pale, one su i daje bolno visoke za potrošače širom svijeta, ističe britanska agencija.

”Nije kriv OPEK, krivi su vaši donosioci odluka i poslanici, jer OPEK i države proizvođači stalno zagovaraju ulaganje u naftu i gas”, kazao je Al Gais, koji je dužnost preuzeo 1. avgusta. On je dodao da su članice OPEK-a povećale kapacitete za preradu nafte kako bi izbalansirali pad u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Investicije u naftu i gas su porasle za deset odsto, ali su i dalje daleko ispod nivoa iz 2019, saopštila je prošlog mjeseca Međunarodna agencija za energetiku.

”Mi ne kažemo da će svijet zauvijek živjeti od fosilnih goriva... ali kada kažete da nećete investirati u fosilna goriva... onda preko noći morate stići od tačke A do tačke B”, kazao je Al Gais.

Cijena nafte je varirala od marta, a Brent sirova nafta je prošle nedjelje iznosila manje od 92 dolara što je najniže u zadnjih pola godine.

Ovaj pad odražava strahove od ekonomskog usporavanja i maskira osnove fizičkog tržišta, kazao je Al Gais dajući optimistične prognoze za 2023.

”Ima dosta straha”, kazao je on. “Dosta nervoze i spekulacija, i to izaziva pad cijena”. “Na realnom tržištu stvari stoje drugačije. Potražnja je i dalje velika. Optimisti smo i za ostatak godine.” Al Gais, koji je četiri godine radio u Kini, kazao je da su strahovi povodom te zemlje, po njegovom mišljenju preuveličani. “Kina je fenomenalno mjesto za ekonomski rast.”

Organizacija država izvoznica nafte OPEK plus Rusija i druge saveznice, poznate kao OPEK plus, tokom pandemije su zbog pada potražnje smanjile proizvodnju, a u septembru će proizvodnju povećati za 100 000 barela dnevno.

Uoči novog sastanka čelnica OPEK plus 5. septembra Al Gais je kazao da je preuranjeno govoriti o odlukama, mada je istakao da pozitivno gleda na sljedeću godinu.

”Želim da budem jasan - možemo smanjiti proizvodnju ako je potrebno, možemo povećati proizvodnju ako je neophodno. Sve zavisi od toga kako će se stvari odvijati. Mi smo i dalje optimisti. Vidimo da je moguć pad potražnje u 2023, ali ne bi trebalo da bude gore od onoga što smo već iskusili.”

On je takođe kazao da OPEK želi da produži saradnju s Rusijom i drugim državama koje nijesu članice organizacije.

”To je dugoročni odnos koji obuhvata šire i sveobuhvatne oblike komunikacije i saradnje između 23 države. Ne radi se samo o prilagođavanju proizvodnje”, kazao je on.

Bonus video: