Novi sukobi na Zapadnoj obali: Izraelske snage ubile 19-godišnjeg Palestinca?

Izraelska vojska je navela da se suočila s nasilnim protestima tokom vojne operacije i da je odgovorila bojevom municijom na zapaljive bombe i kamenice, te da je 17 Palestinaca uhapšeno prošle noći širom Zapadne obale

2938 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnici na Zapadnoj obali, Foto: Reuters
Izraelski vojnici na Zapadnoj obali, Foto: Reuters

Izraelske snage su ubile 19-godišnjeg Palestinca u sukobima koji su izbili rano jutros tokom hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski zvaničnici.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je mladić Taher Zakarneh pogođen metkom u glavu, stopalo i butinu, u blizini grada Dženina, uporišta oružane borbe protiv izraelske okupacije, koji je u fokusu izraelskih racija.

Palestinski izvori saopštili su da su uhapšena tri Palestinca u raciji u Kabatiji.

Izraelska vojska je navela da se suočila s nasilnim protestima tokom vojne operacije i da je odgovorila bojevom municijom na zapaljive bombe i kamenice, te da je 17 Palestinaca uhapšeno prošle noći širom Zapadne obale.

Vojska gotovo svakodnevno hapsi osumnjičene ekstremiste na Zapadnoj obali već mjesecima, poslije niza napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Desetine Palestinaca ubijene su od tada, uključujući mnoge ekstremiste i osobe umiješane u sukobe, ali su ubijeni i civili.

Izrael tvrdi da je cilj racija da uništi mreže ekstremista, a Palestinci upozoravaju da ta zemlja namjerava da održi vojnu okupaciju koja traje već 55 godina na teritoriji na kojoj žele da osnuju nezavisnu državu.

Napadi na Izraelce odnedavno su učestali, u petak je jedan Palestinac nožem napao izraelskog vojnika, a potom je ubijen.

U nedjelju su naoružani Palestinci otvorili vatru na autobus koji je prevozio grupu izraelskih vojnika, ranivši petoro ljudi. Među njima je jedan teško ranjeni vojnik, a ranjen je i civil, vozač autobusa.

U nedjelju je takođe bačena eksplozivna naprava na vojnike na punktu na Zapadnoj obali i lakše su ranjena četvorica.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.Palestinci žele da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

Bonus video: