Novi bilans: U zemljotresu u Kini stradalo 46 osoba

U gradu Jaanu prijavljeno je 17 mrtvih, a u susjednoj prefekturi Garze stradalo je 29 osoba

7545 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2022. 20:25h

Broj poginulih u zemljotresu magnitude 6,6 koji je danas pogodio jugozapadnu kinesku provinciju Sečuan, porastao je na 46, javili su državni mediji.

U gradu Jaanu prijavljeno je 17 mrtvih, javila je javna televizija CCTV, a u susjednoj prefekturi Garze stradalo je 29 osoba.

Zemljotres magnitude 6,6 pogodio je u 12.52 po lokalnom vremenu (4.52 GMT) planinsku provinciju Sečuan, saopštio je Američki geološki institut.

Epicentar je bio na maloj dubini od deset kilometara, oko 200 kilometara jugozapadno od metropole Čengdua.

Pojedini putevi i kuće u blizini epicentra oštećeni su u klizištima, dok su komunikacije prekinute u najmanje jednoj oblasti, navela je ranije danas državna televizija, a prenio Rojters.

Nije prijavljena nikakva šteta na branama i hidroelektranama u krugu od 50 kilometara od epicentra, koji je bio u Ludingu - gradu u planinama oko 226 kilometara jugozapadno od Čengdua, saopštio je ranije danas Kineski centar za zemljotrese.

Zemljotresi su uobičajeni u Sečuanu posebno u njenim planinama na zapadu - tektonski aktivnom području duž istočne granice Ćinghaj-Tibetskog platoa.

U Ludingu je zemljotres bio toliko jak da je bilo teško da se stoji, dok su se na nekim kućama pojavile pukotine, naveo je državni medij China News Service.

Ukupno 39.000 ljudi živi u krugu od 20 kilometara od epicentra i 1,55 miliona u krugu od 100 kilometara, navodi državna televizija.

Ovaj zemljotres je bio najveći u Sečuanu od avgusta 2017, kada je jedan magnitude 7,0 pogodio prefekturu Aba.

Bonus video: