Pašinjan: Najmanje 49 jermenskih vojnika ubijeno u sukobima s Azerbejdžanom

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se okrivljuju za posljednju eskalaciju u višedecenijskom sporu oko separatističke regije Nagorno-Karabaha

3481 pregleda 0 komentar(a)
Pašinjan, Foto: Reuters
Pašinjan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2022. 10:39h

Najmanje 49 vojnika Jermenije je ubijeno u najnovijim graničnim sukobima sa Azerbejdžanom, rekao je premijer te države Nikol Pašinijan.

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se okrivljuju za posljednju eskalaciju u višedecenijskom sporu oko separatističke regije Nagorno-Karabaha.

U govoru pred parlamentom Jermenije, Pašinjan je rekao da je Baku preko noći napao položaje Jermenije i da su borbe u toku.

"U ovom trenutku imamo 49 ubijenih [vojnika] i nažalost to nije konačna brojka", rekao je Pašinijan parlamentu, prenosi Slobodna Evropa. "Odmah poslije ponoći (po lokalnom vremenu) u utorak, Azerbejdžan je pokrenuo intenzivno granatiranje, artiljerijom i vatrenim oružjem velikog kalibra, na jermenske vojne položaje u pravcu gradova Goris, Sotk i Jermuk", saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je optužilo Jermeniju za "subverzivna djela velikih razmjera" u blizini graničnih okruga Daškesan, Kelbajar i Lačin, dodajući da je na njihove vojne položaje otvorena vatra, uključujući rovovske minobacače.

Pozvao Rusiju, Francusku i SAD da reaguju

Pašinjan je razgovarao sa predsjednicima Rusije i Francuske Vladimirom Putinom i Emanuelom Makronom i američkim ministrom spoljnih poslova Entonijem Blinkenom, i zamolio ih da reaguju na "agresiju Azerbejdžana", saopšteno je danas u Jerevanu.

Tokom tih odvojenih sastanaka, Pašinjan je rekao da se nada "odgovarajućem odgovoru međunarodne zajednice" pošto su sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana u toku, navodi se u saopštenju jermenske vlade.

Ministartsvo odbrane Jermenije je saopštilo i da su se Moskva i Jerevan obavezali da preduzmu mjere za "stabilizaciju situacije" na granici Jermenije i Azerbejdžana.

Jermenski ministar odbrane Souren Papikijan u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom "izložio je situaciju koja je nastala kao rezultat agresije Azerbejdžana velikih razmjera".

Ministri su se "složili da preduzmu neophodne mjere za stabilizaciju situacije", navodi se u saopštenju.

Na granici Jermenije i Azerbejdžana danas se vode borbe, a snage iz Bakua, uz podršku topova i bespilotnih letjelica, nastoje da "napreduju" ka jermenskoj teritoriji, navodi Jerevan.

Bonus video: