Bajden: Rusija sramno prekršila povelju UN u Ukrajini, "ledi se krv" pred izvještajima o zločinima protiv civila

Imao je pomirljive riječi za svog velikog rivala Kinu.

12174 pregleda 18 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS
Ažurirano: 21.09.2022. 20:03h

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je danas u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN da je Rusija "sramno prekršila osnovna načela" Povelje Ujedinjenih nacija sa svojim "brutalnim, nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

Američki predsjednik je snažno osudio rusku invaziju i rekao da se "ledi krv" pred izvještajima o ruskim zločinima protiv civila u Ukrajini.

On je rekao da nove nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina prema Evropi pokazuju "nesmotreno zanemarivanje" odgovornosti njegove zemlje kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Kritikovao je Rusiju zbog zakazivanja, kako je rekao "lažnih referenduma" ove nedjelje na teritoriji koju je silom uzela od Ukrajine.

"Stalna članica Savjeta bezbjednosti UN izvršila je invaziju na svog susjeda, pokušala da izbriše suverenu državu sa mape. Rusija je besramno prekršila osnovna načela Povelje UN", rekao je Bajden sa govornice UN.

"Mi ćemo stati solidarno protiv ruske agresije. Tačka", rekao je Bajden.

Bajden je takođe ocijenio da je došlo vrijeme da se reformiše Savjet bezbjednosti UN, često blokiran upotrebom prava veta koje imaju stalne članice tog tijela, među kojima i Rusija.

Savjet bezbjednosti ima pet stalnih članica: SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina.

Američki predsjednik je ukazao da ruska "gola agresija" u Ukrajini predstavlja uvredu za suštinu onoga što predstavlja svjetska organizacija, u nastojanju da okupi saveznike da budu čvrsti u podržavanju ukrajinskog otpora.

Pozvao je da se poveća broj stalnih i nestalnih članica tog UN tijela da bi mogle da budu predstavljene i zemlje Afrike, Latinske Amerike i Kariba.

Bajden je imao pomirljive riječi za svog velikog rivala Kinu.

"Dozvolite mi da budem vrlo direktan. SAD ne traže sukob. SAD ne traže hladni rat" s Kinom, rekao je Bajden i ponovio da se nije promijenio američki stav prema spornom pitanju Tajvana.

Poslije današnje Putinove prijetnje upotrebom atomskog oružja, Bajden je, nazivajući te riječi vrlo "opasnim" rekao: "Nemoguće je pobijediti u nuklearnom ratu i ne treba ga voditi".

On je potvrdio da će SAD nastaviti da se angažuju za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja.

Rekao je da SAD neće dozvoliti Iranu da se domogne nuklearnog oružja ističući da želi da se to izbjegne diplomatskim putem.

Bajden je rekao da su Sjedinjene Američke Države uz hrabre građane i hrabre žene Irana koje demonstrirajući brane svoja najosnovnija prava.

Završio je govor pozivom na okupljanje: "Proglasimo još jednom zajedno i nedvosmisleno da su zemlje svijeta i dalje ujedinjene!".

"Mi nismo pasivni svjedoci istorije mi smo tvorci istorije i možemo to da ostvarimo", rekao je Bajden u optimističkom završetku govora.

Tokom boravka u UN Bajden planira da se sastane sa britanskom premijerkom Liz Tras i izvrši pritisak na saveznike da ispune cilj od izdvajanja 18 milijardi dolara da se popuni Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Bajden je obećao pomoć od 2,9 milijardi dolara za globalnu bezbjednost u hrani potrebnu da bi se nadoknadila nestašica izazvana ruskom invazijom Ukrajine i uticajem klimatskih promjena.

Bonus video: