Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju

"Poruke ostavljamo diplomatama. Za nas je ovo prilika da uvježbavamo taktiku i operacije", odgovorio je Doneli na pitanje da li je ovo signal Pjongjangu

3045 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Američki nosač aviona stigao je u Južnu Koreju prvi put u prethodne četiri godine, gdje će se pridružiti ostalim brodovima u demonstraciji sile i slanju poruke Sjevernoj Koreji, izjavili su zvaničnici.

Nosač aviona USS Ronald Reagan i brodovi iz njegove udarne grupe usidrili su se u mornaričkoj bazi u južnoj luci Busan.

Njegov dolazak je najznajčajnije razmještanje američkih snaga, prema novom strateškom planu SAD-a o operacijama odvraćanja Sjeverne Koreje.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Mišel Doneli rekao je novinarima na nosaču aviona da je ova posjeta odavno planirana i da joj je cilj izgradnja odnosa sa saveznicom Južnom Korejom, te jačanje saradnje dvije mornarice.

"Poruke ostavljamo diplomatama. Za nas je ovo prilika da uvježbavamo taktiku i operacije", odgovorio je Doneli na pitanje da li je ovo signal Pjongjangu.

Dodao je da je cilj vježbi da se osigura da američki saveznici mogu da odgovore na prijetnje bilo gdje i bilo kada.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol založio se za više zajedničkih vježbi i druge oblike demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji, koja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova.

Bonus video: