U Tokiju danas državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svijetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka

623 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ubijenog u atentatu počela je danas u Tokiju dolaskom udovice sa urnom svog supruga na mjesto ceremonije.

Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida dočekao je Akie Abe obučenu u crni kimono koja je nosila urnu sa pepelom svog supruga.

Sahrani u areni Nipon Budokan prisustvuje više hiljada japanskih i stranih zvanica.

Već od jutra hiljade običnih Japanaca pristizalo je do arene u centru glavnog grada da polože cvijeće i kratko stanu pred Abeovim portretom postavljenim u šatoru podignutom za tu priliku.

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svijetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka.

sahrana Šinzo Abe
foto: Reuters

Njegovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula u 68. godini šokiralo je Japan i cio svijet.

Sahrana Šinza Abea izazvala je, međutim, negodovanja u zemlji. Gnijev zbog ogromnih troškova sahrane kojoj će prisustvovati brojne zvanice iz svijeta nadovezao se na negativnu reakciju javnosti na otkrića neugodnih veza vladajuće partije i Abea s vjerskom grupom za koju kritičari tvrde da je kult.

sahrana Šinzo Abe
foto: Reuters

Današnjoj ceremoniji prisustvuje oko 4.300 zvanica među kojima 700 stranih zvaničnika.

sahrana Šinzo Abe
foto: Reuters

Među stranim gostima je i potpredsjednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i njegov australijski kolega Entoni Albaneze, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

sahrana Šinzo Abe
foto: Reuters

Kina sa kojom Japan ima zahladnjele odnose poslala je predstavnika, ali ne člana vlade.

Poslije intoniranja nacionalne himne i minuta ćutanja biće održano više govora.

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako nisu prisutni zbog njihovog statusa politički neutralnih simbola, ali prisustvuju drugi članovi carske porodice.

Bonus video: