Demokrate vide spas u Obami

Bivši predsjednik je popularniji od Bajdena i manje vezan za aktuelne probleme koji trenutno brinu glasače

10575 pregleda 4 komentar(a)
Obama i Bajden u Bijeloj kući u septembru, Foto: Rojters
Obama i Bajden u Bijeloj kući u septembru, Foto: Rojters

Američka Demokratska stranka, manje od dvije nedjelje uoči izbora na sredini mandata, na kojima bi mogla izgubiti mršavu većinu u Kongresu, traži od bivšeg predsjednika Baraka Obame da izvede neki herojski potez ili da makar pomogne da ograniči gubitke.

Obama, koji je napustio funkciju 2017. nakon dva mandata, danas putuje u Džordžiju a potom u Viskonsin, Nevadu i Pensilvaniju, koje su ključna poprišta na izborima 8. novembra.

U sve četiri države se vodi teška borba za Senat, a čini se da republikanski kandidati imaju više uspjeha. Republikancima je potrebno da osvoje samo jedno dodatno mjesto u Senatu da bi obezbijedili kontrolu nad tim domom, a kao glavne mete se naziru Džordžija i Nevada.

Očekuje se i da republikanci osvoje dovoljno mjesta da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom. Prevlast u oba doma Kongresa omogućila bi im da opstruiraju agendu predsjednika Džoa Bajdena, blokiraju njegove kandidate, uključujući federalne sudije, te da pokreću istrage protiv njegove administracije.

Kako se Bajdenova popularnost među biračima kreće oko 39 odsto prema najnovijoj anketi Rojters/Ipsos, bivši predsjednik je taj koji će obaviti glavni posao za stranku u finišu kampanje, piše Rojters. Bajden je bio Obamin potpredsjednik tokom njegova dva mandata.

obama
foto: Reuters

”On je vjerovatno bolji ambasador za demokrate u kolebljivim državama nego Bajden, pošto je popularniji i manje vezan za aktuelne probleme koji brinu birače”, kaže Džejkob Rubaškin, analitičar izbora iz Vašingtona.

Usred zabrinutosti birača zbog inflacije i ekonomije, Bajden je tokom kampanje gotovo nevidljiv. Njegovi prethodnici, i republikanac Donald Tramp i Obama, održali su brojne velike mitinge u ovom stadijumu tokom njihove druge godine na funkciji, piše Rojters.

Međutim, ti predsjednici su ipak pretrpjeli značajne gubitke u Kongresu, što naglašava političke prepreke sa kojima je Bajden sada suočen.

Rojters piše da će Obamin glavni cilj vjerovatno biti da mobiliše crne glasače, fakultetski obrazovane stanovnike predgrađa, Latinoamerikance i mlade birače da izađu na izbore, što je uvijek izazov na izborima na sredini mandata.

”Predsjednik Obama i dalje može da ujedini bazu demokrata, ubijedi birače i motiviše one demografske grupe za koje je manja vjerovatnoća da će glasati na izborima na sredini mandata, poput mladih ljudi”, kaže Ben LaBot, koji je bio portparol Obamine kampanje za reizbor 2012.

Obamin glavni cilj vjerovatno će biti da mobiliše crne glasače, fakultetski obrazovane stanovnike predgrađa, Latinoamerikance i mlade birače da izađu na izbore, što je uvijek izazov na izborima na sredini mandata

Obama je ove nedjelje na društvenim mrežama objavio snimak na kojem ohrabruje mlade Amerikance da glasaju, naglašavajući teme poput prava na abortus i kontrole oružja.

”Afroamerikanci će biti presudni za šanse demokrata”, ocijenila je Andra Žilespi, profesorica političkih nauka na Univerzitetu Emori u Atlanti.

”Angažovanje predsjednika Obame pomaže da se naglasi važnost glasova Afroamerikanaca, dok istovremeno stimuliše druge birače”.

Međutim, kako ističe Rojters, demokrate se moraju zapitati da li će to biti dovoljno budući da je nedavna anketa pokazala da republikanski kandidati jačaju u svim trkama.

Bonus video: