Moguć povratak toksičnih tviteraša

Zaposleni strahuju da će među članovima tima za povjerenje i bezbjednost, koji uključuje moderatore sadržaja, biti najviše otpuštanja

18651 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Najbogatiji čovjek u svijetu Ilon Mask zvanično je postao vlasnik Tvitera za sumu od 44 milijarde dolara, čime je okončano višemjesečno sudsko sporenje.

Maskovo preuzimanje kontrole podstaklo je pitanja o budućem pravcu uticajne društvene mreže, pošto je on ranije kritikovao menadžment Tvitera i politiku moderiranja i nagovijestio želju za manjim ograničenjima sadržaja koji može biti objavljen.

musk
foto: Graphic News

Mask, koji je tvitovao “ptica je oslobođena”, aludirajući na logo Tvitera, odmah je otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala, finansijskog direktora Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vidžaju Gade. Optužio ih je da su doveli u zabludu njega i investitore Tvitera povodom broja lažnih naloga na platformi.

Zaposleni strahuju da će među članovima tima za povjerenje i bezbjednost, koji uključuje moderatore sadržaja, biti najviše otpuštanja.

Izvršni direktor “Tesle” takođe je rekao da želi da spriječi da Tviter postane eho komora za mržnju i podjele.

U Evropi će ptica letjeti po našim EU pravilima, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton

Vjeruje se da bi Maskovi planovi da smanji zaštite koje su uobičajene na svim platformama društvenih mreža, doveli do poplave sadržaja mržnje, štetnih i potencijalno nelegalnih sadržaja na Tviteru. Ta plaforma je već imala muka sa identifikovanjem i uklanjanjem dječje pornografije.

Mask je otvoreno kritikovao pravila Tvitera koja imaju za cilj suzbijanje uznemiravanja, ekstremizma i dezinformacija, tvrdeći da su napori platforme da promoviše “zdrave razgovore” previše restriktivni.

To bi moglo dovesti do ukidanja zabrana bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu, (koji je blokiran nakon navodnog podsticanja nasilja koje je dovelo do upada zgradu Kapitola), kao i teoretičarima zavjere, političkim ekstremistima i negatorima postojanja kovida-19.

U odgovoru na Maskovu poruku, Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, napisao je na Tviteru: “U Evropi će ptica letjeti po našim EU pravilima” sugerišući da će regulatori zauzeti oštar stav protiv bilo kakvog popuštanja politike Tvitera.

Tramp je pozdravio je Maskovo preuzimanje Tvitera, ali je rekao da planira da koristi sopstvenu medijsku platformu, Truth Social.

Tviter je godinama vodio “sofisticiranu bitku” sa vladom za zaštitu slobode govora na mreži, a ta bitka će se naći u opasnosti sa Maskom na čelu, rekao je Džejson Goldman, bivši član odbora Tvitera.

”Teslino” širenje poslovanja u Kini, gdje je prošle godine proizveo 14 milijardi dolara, takođe bi mogao da ugrozi Tviter, smatra Goldman.

”Ideja da će on biti taj koji se povezuje sa kineskom vladom i potencijalno prenosi informacije o korisnicima, zvuči veoma zastrašujuće”, rekao je.

Tviter ima stručnjake koji pregledaju zahtjeve za podatke od vlada, ali je Mask pokazao prezir prema tim stručnjacima, dodao je Goldman.

Tramp je pozdravio je Maskovo preuzimanje Tvitera, ali je rekao da planira da koristi sopstvenu medijsku platformu, Truth Social.

trump
foto: Reuters

“Veoma sam srećan što je Tviter sada u zdravim rukama i što njime više neće upravljati ludaci radikalne ljevice koji istinski mrze našu zemlju.”

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamjenik predsjednika ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na Tviteru je čestitao Masku “u prevazilaženju političke pristrasnosti i ideološke diktature na Tviteru” i savjetovao da ugasi Starlink u Ukrajini.

Osim što je najbogatiji u svijetu, sa imovinim od 250 milijardi dolara, Mask je takođe kontroverzna ličnost.

Bogatstvo je stekao preko proizvođača električnih automobila “Tesla” i kompanije za istraživanje svemira “Spejs eks”. Ali pažnju privlači i uplitanjem u teme koje nisu povezane sa tim, od geopolitičkih pitanja kao što je rat u Ukrajini i tenzije između Kine i Tajvana do spasavanja dječaka zarobljenih u tajlandskoj pećini.

Bonus video: