Iran izvodi na suđenje 1.000 osoba uhapšenih tokom protesta

Snage bezbjednosti Irana su nasilno rastjerivale demonstracije koristeći bojevu municiju i suzavac. Najmanje 270 osoba je ubijeno, a 14.000 uhapšeno

1584 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Iranske vlasti saopštile su danas da će na javno suđenje u Teheranu biti izvedeno 1.000 osoba uhapšenih tokom protesta koji su izbili prije više od šest nedjelja.

Sudske vlasti su saopštile da će osobe koje su imale glavnu ulogu u protestima biti izvedene pred sud zbog napada na obezbjeđenje, paljenja javne imovine i drugih optužbi.

Protesti širom Irana izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. koju je privela državna policija za moral zbog navodnog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja za žene.

Šef iranskog pravosuđa Golam-Hosein Mohseni Ežei izjavio je da će "u skladu sa pravnim standardima" biti kažnjeni oni koji nameravaju da se "suprotstave režimu i koji imaju podršku stranih država".

Snage bezbjednosti Irana su nasilno rastjerivale demonstracije koristeći bojevu municiju i suzavac. Najmanje 270 osoba je ubijeno, a 14.000 uhapšeno, saopštila je grupa Aktivisti za ljudska prava u Iranu.

Ežei je saopštio da tužioci pokušavaju da naprave razliku između Iranaca koji samo pokušavaju da iskažu nezadovoljstvo na ulici i onih koji žele da sruše teokratiju.

Sudske vlasti najavile su suđenja stotinama uhapšenih i u drugim djelovima Irana. Neki su optuženi za krivična dela koja se kažnjavaju smrću: "činjenje zlih djela na zemlji" i "rat protiv Boga".