Republikanci vode na izborima za Predstavnički dom, demokrate za Senat

U nekim ključnim utrkama demokrate vode, prije svega za dva od tri mandata u Virdžiniji, što može biti presudno za krajnji ishod

11783 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zatvorena su birališta u dijelu SAD na izborima na sredini mandata za Predstavnički dom, Senat i guvernere saveznih država. Republikanci su do sada preuzeli sedam mandata od demokrata u nadmetanju za Predstavnički dom, a demokrate dva od republikanaca.

Nekoliko medija predviđa da će republikanci uspjeti da zadrže najmanje pet mjesta koliko im je potrebno za kontrolu nad Predstavničkim domom.

Oni su do sada obezbijedili 190 od ukupno 435, koliko ovo tijelo ukupno ima, a demokrate 165.

Međutim, u nekim ključnim utrkama demokrate vode, prije svega za dva od tri mandata u Virdžiniji, što može biti presudno za krajnji ishod.

Na izborima za Senat demokrate su osvojile 47 mandata, dok republikanci imaju 46, prenosi CNN.

Ovo tijelo ima 100 mjesta.

Nadmetanje za preostalih 8 mjesta je neizvjesno, naročito u Džordžiji i Pensilvaniji, pa može proći i nekoliko dana da se sazna pobjednik, a moguće je da se ide i u drugi krug glasanja 6. decembra ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova.

Izlazne ankete su pokazale da će demokrate vjerovatno proći bolje nego što se očekivalo s obzirom na Bajdenov trenutno nizak rejting.

"Ovo definitivno nije republikanski talas, to je sasvim sigurno“, rekao je republikanski senator Lindzi Grejem za MSNBC.

Ipak, uprkos nekim tračcima nade za demokrate, republikanci su i dalje favoriti da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, djelimično zahvaljujući promjenama izbornih jedinica nakon popisa stanovništva 2020, prenosi Gardijan.

To im je omogućilo da preuzmu najmanje tri mandata od demokrata na Floridi.

Bonus video: