U Merilendu 158 sveštenika optuženo za zlostavljanje više od 600 žrtava

Među zlostavljanim osobama su i dječaci i djevojčice, od predškolskog uzrasta do tinejdžera

9376 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraga koju su sprovele američke vlasti identifikovala je 158 rimokatoličkih sveštenika iz nadbiskupije Baltimora, optuženih za seksualno i fizičko zlostavljanje više od 600 žrtava u posljednjih 80 godina.

Državni tužilac savezne države Merilend Brajan Froš saopštio je u četvrtak da je njegova kancelarija završila izvještaj na 463 stranice o istrazi započetoj 2019. godine i da je od suda zatražila da ga učini javnim.

„Žrtve su decenijama prijavljivale seksualno zlostavljanje koje su počinili katolički sveštenici, a Crkva je decenijama prikrivala zlostavljanje, umjesto da zlostavljače pozove na odgovornost, i štitila svoje kongregacije“, napisao je Froš u sudskom podnesku.

Izvještaj „Zlostavljanje od sveštenstva u Merilendu“ identifikuje 115 sveštenika koji su krivično gonjeni zbog seksualnog zlostavljanja i/ili koje je nadbiskupija javno identifikovala kao „vjerodostojno optužene“ za seksualno zlostavljanje.

Dokument pominje još 43 sveštenika optužena za seksualno zlostavljanje, ali ih nadbiskupija nije javno identifikovala, navodi se u sudskom podnesku.

U sudskom podnesku se navodi da je identifikovano više od 600 žrtava, ali se dodaje da ih „gotovo sigurno ima još više stotina, pošto je godišnji izvještaj ministarstva pravde pokazao da većina slučajeva seksualnih napada ne bude prijavljena“.

Među zlostavljanim osobama su i dječaci i djevojčice, od predškolskog uzrasta do tinejdžera.