”Svijet da prekine veze sa Teheranom”

Snimak Feride Moradkani objavljen je na Internetu nakon njenog hapšenja

6898 pregleda 5 komentar(a)
Ajatolah Ali Hamenei, Foto: Rojters
Ajatolah Ali Hamenei, Foto: Rojters

Sestrična vrhovnog iranskog lidera ajatolaha Alija Hameneija, poznata aktivistkinja za ljudska prava, pozvala je strane vlade da prekinu sve veze sa Teheranom zbog nasilnog gušenja protesta koji su u toj zemlji izbili nakon smrti jedne djevojke dok je bila u pritvoru policije.

Video-saopštenje Feride Moradkani, inženjerke čiji je otac bio ugledni opzicionar i koji se vjenčao sa Hameneijevom sestrom, dijeli se preko Interneta, nakon što je aktivistička novinska agencija HRANA objavila da je ona uhapšena 23. novembra.

Protesti u Londonu u znak solidarnosti sa iranskim ženama
Protesti u Londonu u znak solidarnosti sa iranskim ženamafoto: REUTERS

”O slobodni ljudi, budite uz nas i poručite vašim vladama da prestanu da podržavaju ovaj režim koji ubija djecu”, kazala je Moradkanijeva na snimku. “Ovaj režim nije lojalan nijednom od svojih vjerskih principa i ne poznaje nijedno pravilo osim sile i zadržavanja vlasti”.

HRANA je objavila da je 450 demonstranata ubijeno tokom više od dva mjeseca nacionalnih nereda, uključujući i 63 maloljetne osobe. Navedeno je i da je 60 pripadnika bezbjednosnih snaga stradalo, a da je 18 173 demonstranta privedeno.

Protesti, koji su izbili zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što je uhapšena zbog “neprikladne odjeće” predstavljaju jedan od najsnažnijih izazova za sveštenički establišment od Islamske revolucije 1979.

Osporavajući legitimitet Islamske Republike, demonstranti iz svih sfera života palili su slike Hameneija i pozivali na obaranje iranske šiitske muslimanske teokratije.

Snimak Feride Moradkani objavio je na Tviteru njen brat Mahmud, koji živi u Francuskoj, i koji se predstavio kao “protivnik Islamske Republike”, a zatim su ga podijelili i ugledni iranski aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

On je objavio da je njegova sestra uhapšena nakon što se po sudskom nalogu pojavila u tužilaštvu u Teheranu. Ona je i ranije ove godine hapšena, ali je puštena uz kauciju.

Bonus video: