Ledena oluja u SAD, uz saobraćajne udese i poremećaj letova

Dok je ledena oluja u utorak napredovala ka istoku, upozorenja su se nizala od zapada Teksasa sve do zapadne Virdžinije

9389 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zimsko nevrijeme okovalo je ledom u utorak veliki dio Sjedinjenih Država, što je izazvalo otkazivanje više od 1.700 letova širom SAD, zaustavilo saobraćaj na međudržavnom putu kroz Arkanzas i izazvalo teške nesreće u Teksasu, nenaviklom na led.

Dok je ledena oluja u utorak napredovala ka istoku, upozorenja su se nizala od zapada Teksasa sve do zapadne Virdžinije. Nekoliko rundi mješovitih padavina, uključujući ledenu kišu i susnježicu, nastaviće se i u srijedu, što znači da bi neki regioni mogli biti pogođeni više puta, upozorio je Savezni centar za vremenske prognoze.

Mnogi sudari vozila prijavljeni su u Ostinu u Teksasu, sa najmanje jednim smrtnim slučajem, saopštila je vatrogasna služba Ostina. U okrugu Travis u Teksasu, koji obuhvata Ostin, policija dobija pozive zbog nesreća čak na svaka tri minuta, objavile su vlasti.

hladnoća SAD
foto: Reuters

Oko 7.000 nestanaka struje u Teksasu prijavljeno je samo u utorak ujutro zbog leda na dalekovodima ili na drveću koje je popadalo.

Flota vozila hitne pomoći bila je poslata na čak 1.600 puteva koji su zaleđeni.

U Arkanzasu, republikanska guvernerka Sara Hakabi Sanders proglasila je u utorak vanredno stanje zbog ledene oluje i prenijela da su loši uslovi na putevima zaustavili jutarnje isporuke robe prodavnicama.

Škole i fakulteti u Teksasu, Oklahomi i Arkanzasu najavili su da će biti zatvoreni, a nastava virtuelna, on-lajn.

Bonus video: