Rusija poboljšala likvidnost zahvaljujuću kineskoj valuti

Početkom marta, nakon uvođenja novih sankcija, likvidnost se poboljšala, napominje ruska središnja banka

1890 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kineski juan činio je u 2022. godini gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu, objavila je ruska središnja banka, takođe ističući da je njegov udio porastao u valutnom trgovanju u februaru.

Udio juana skočio je sa svega četiri odsto na čak 23 odsto u ukupnim plaćanjima ruskog uvoza u 2022., pokazuju podaci središnje banke.

Kineska valuta preuzela je tako značajnu ulogu u plaćanjima, umanjivši primat dolara koji je zauzimao uvjerljivo prvo mjesto od raspada Sovjetskog Saveza 1991., primjećuje Rojters.

Udio domaće valute rublja pao je s 29 na 27 odsto, prenosi N1.

U februaru je udio valutnog para dolar-rubalj u operacijama na tržištu u Rusiji pao na 36 odsto, najnižu razinu unatrag više godina, navodi središnja banka u izvještaju o rizicima na financijskim tržištima.

Udio juana u valutnim parovima juan-rubalj i juan-dolar porastao je s 33 na 37 odsto.

“Obim deviznih operacija u ‘toksičnim’ valutama nastavlja se smanjivati”, saopštila je središnja banka.

Banke su u februaru ograničile pristup dolarskoj likvidnosti o očekivanju novih sankcija, što je nakratko izazvalo nestašicu deviza. Izvoznici su ipak zbog pada cijena energije smanjili prodaju deviza na 7,8 milijardi dolara.

Početkom marta, nakon uvođenja novih sankcija, likvidnost se poboljšala, napominje ruska središnja banka.

Rusija je najavila da će od 7. marta do 6. aprila dnevno prodavati juane u vrijednosti od 5,4 milijarde rubalja kako bi nadoknadila manje prihode od nafte i plina.

Bonus video: