Majkl Grinfild osuđen zbog najveće prevare u istoriji Izraela

Grinfild je bio i poslovni partner sa crnogorskim biznismenom Veselinom Pejovićem. Sud u Izraelu donio je pet presuda kojima nalaže Pejoviću i “Uniprom hotelima”, čiji je on vlasnik, da Lioru Daganu isplate zbirno preko 11 miliona eura. Dagan je likvidacioni upravnik imovine Grinfilda kojeg su izraelski organi imenovali da zamrzne, raspolaže i povrati svu njegovu imovinu, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

13906 pregleda 7 komentar(a)
Foto: EGFE
Foto: EGFE

Sud u Tel Avivu osudio je u juče Majkla Ben-Arija, poznatog i pod lažnim identitetom Majkl Dejvid Grinfild, jer je kreirao i rukovodio Ponzi šemom kojom je prevarom stekao 150 miliona dolara, što se ujedno smatra i najvećom prevarom ikad izvršenom u Izraelu.

Kako prenose izraelski mediji, Ben-Ari je, u okviru sporazuma o nagodbi koji je prihvaćen od strane suda, priznao krivicu za optužbe - za tešku prevaru, falsifikovanje dokumenata i pranje novca.

On će služiti kaznu od pet do 9,5 godina zatvora, a o detaljima kazne sud će odlučiti za šest mjeseci. Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, optužen je da je prevario oko 1.000 investitora u 15-godišnjoj prevari. Hebrejski mediji su nazvali Ben-Arija "izraelskim Madofom".

Prema sporazumu, Ben-Ari bi trebalo da sarađuje sa vlastima prije izricanja presude dok pokušavaju da povrate imovinu i vrate sredstva investitorima koje je prevario. On će tokom ovog perioda ostati u pritvoru.

Izrael je uhapsio Ben-Arija u aprilu 2021. godine, ali je pobjegao iz zemlje na osnovu tuđeg pasoša nakon što je pušten u kućni pritvor i nakon što je položio garanciju od 2 miliona NIS (625.000 dolara). Kasnije je uhvaćen u Bosni i Hercegovini, a onda u decembru i izručen nazad Izraelu, kako bi mu se sudilo.

Uprava za hartije od vrijednosti saopštila je prošle godine da je Ben-Ari zarobio žrtve preko svoje investicione kompanije EGFE Israel Ltd. i da je tražen „zbog sumnje da je prekršio izraelski zakon o zajedničkim investicionim fondovima, uredbe o savjetovanju ulaganja, investicionom marketingu i zakonu o upravljanju portfoliom, Kazneni zakon i Zakon o zabrani pranja novca.”

„Ovo je najveća Ponzi šema ikada sprovedena u Izraelu, sa skoro cjelokupnom imovinom prokrijumčarenom u inostranstvo“, rekao je tada za novinski sajt Inet advokat Eitan Erez, koji zastupa stotine žrtava. Prema Ben-Arijevom profilu na veb stranici kompanije, on je emigrirao u Izrael iz SAD 1981. i bio na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa Supersol pre nego što je osnovao EGFE (Ever Green Fields Enterprises) 1999. godine.

Ponzi šema obično nudi investitorima visoke prinose, koristeći novac novih investitora za plaćanje starih dugova.

Poslovni partner sa Veselinom Pejovićem

Ben Ari ili Grinfild bio je i poslovni partner sa crnogorskim biznismenom Veselinom Pejovićem, o čemu su "Vijesti" više puta pisale.

Sud u Izraelu donio je pet presuda kojima nalaže Pejoviću i “Uniprom hotelima”, čiji je on vlasnik, Lioru Daganu, koji je likvidacioni upravnik imovine Ben Arija i korporacija EGFE isplate zbirno preko 11 miliona eura. Te presude je potvrdio i crnogorski Privredni sud.

Kako piše u jednoj od tužbi, korporacija EGFE, kojom sada upravlja Dagan, je bila u vlasništvu Grinfilda (Ben-Ari) preko koje je on godinama od klijenata (sada povjerilaca) prikupljao novac i stvarao privid o njegovom ulaganju u fond Blue River, a zauzvrat se obavezao investitorima plaćati fiksnu godišnju naknadu.

U tužbi piše da su u nekoliko navrata ovi investitori, oštećeni u krivičnim postupcima koji se vode protiv Grinfilda, boravili u hotelima Ziya i Budva, a koje kontroliše Pejović.

”Ovo su bila organizovana okupljanja na kojima su promovisana zajednička ulaganja sa ulagačima koja je dovodio Grinfild. Nakon izvjesnog perioda ispostavilo se kako su investicioni kanali zapravo izmišljeni, a da je za sve vrijeme Grinfild plaćao kamatu novcem novih investitora, koristeći prevarnu piramidalnu Poncijevu šemu”, piše u tužbi.

Navedeno je i da je za sada poznato da je preko 20 miliona eura novca koji je Grinfild uložio u Crnu Goru na neki način preneseno Pejoviću ili sa njim povezanim osobama. U prilog tome je navedeno da je Pejović nudio Daganu 20 miliona kako bi vratio primljene pozajmice, uz odlaganje isplate na tri godine bez obezbjeđenja i garancija, što nije prihvaćeno.

Piše i da je Pejović ne samo znao da je novac koji je primao od Grinfilda pronevjeren i stečen kriminalnom djelatnošću, već je direktno ili preko povezanih osoba preduzimao radnje kojim je umanjena imovina Grinfilda.

U jednoj od tužbi piše i da je u maju. 2021 godine Ben Ari navodno bježeći od izraelskih organa, stigao u Crnu Goru preko Turske pod lažnim identitetom, sa pasošem svog prijatelja Nahuma Ajzenštada.

Iz Uprave policije (UP) su ranije “Vijestima” zvanično saopštili da prema elektronskim evidencijama granične policije nije registrovan ulazak u Crnu Goru osoba pod imenom Majkl Dejvid Grinfild i pod imenom Nahuma Ajzenštada u vremenskom periodu koji Dagan navodi u tužbi.

Bonus video: