Saudijjski zvaničnici stigli na pregovore s Hutima: Napori da se okonča devetogodišnji rat u Jemenu

Mohamed al-Bukaiti, lider Hutija, rekao je na Tviteru da će saudijski i omanski zvaničnici razgovarati o "načinima za postizanje sveobuhvatnog i trajnog mira"

2104 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Sane, Foto: Reuters
Detalj iz Sane, Foto: Reuters

Saudijski zvaničnici su danas stigli u glavni grad Jemena na pregovore s pobunjenicima Hutima koje podržava Iran, u okviru međunarodnih napora da se okonča devetogodišnji rat u Jemenu, rekli su zvaničnici.

Delegacija Saudijske Arabije koju predvodi ambasador Kraljevine u Jemenu, Mohamed bin Said Al-Džaber, razgovaraće sa Mahdijem al-Mašatom, šefom Vrhovnog političkog savjeta Hutija, koji upravlja oblastima u Jemenu pod kontrolom pobunjenika, navodi novinsku agenciju SABA.

Delegacija Omana koja je u subotu stigla u Sanu, takođe će se pridružiti pregovorima, javila je agencija pozivajući se na neidentifikovan izvor.

Mohamed al-Bukaiti, lider Hutija, rekao je na Tviteru da će saudijski i omanski zvaničnici razgovarati o "načinima za postizanje sveobuhvatnog i trajnog mira".

On je rekao da bi postizanje časnog mira između Hutija i državnih snaga koje podržava Saudijska Arabija bio "trijumf za obje strane" i pozvao sve da preduzmu korake da "očuvaju mirnu atmosferu i pripreme se da okrenu stranicu prošlosti".

Iz Saudijske Arabije nije bilo komentara.

U komentaru za Asošijeted pres, Hans Grundberg, izaslanik UN za Jemen, opisao je tekuće napore, uključujući saudijske i omanske pregovore u Sani, kao "najbliže stvarnom napretku Jemena ka trajnom miru".

"Ovo je trenutak koji treba iskoristiti i nadograđivati i prava prilika da se započne inkluzivan politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija za održivo okončanje sukoba", rekao je on.

Pregovori u Sani dio su međunarodnih napora koje vodi Oman da riješi sukob u Jemenu, koji je počeo 2014. Tada su pobunjenivi Huti zauzeli Sanu i veći dio sjevera zemlje, zbacivši međunarodno priznatu vladu koja je pobjegla na jug, a zatim u izgnanstvo u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je mjesecima kasnije u pokušaju da vrati međunarodno priznatu vladu na vlast. Konflikt se posljednjih godina pretvorio u regionalni posredni rat Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija i Huti sastavili su prošlog mjeseca nacrt sporazuma o oživljavanju primirja koje je isteklo u oktobru. Sporazum treba da uvede povratak političkim pregovorima.

Upućeni zvaničnici kažu da saudijsko-Huti sporazumi uključuju šestomjesečno primirje s prekidom svih vojnih aktivnosti širom Jemena.

Huti su se obavezali da će doći za sto s drugim jemenskim strankama kako bi pregovarali o političkom rješenju sukoba.

Ujedinjene nacije treba da olakšaju političke pregovore, dodaju oni.

Obje strane su se složile da dodatno ublaže ograničenja prometa na aerodromu u Sani i luci na Crvenom moru koje kontrolišu Huti u Hodeidi, rekli su zvaničnici.

Huti će ukinuti svoju dugogodišnju opsadu Taiza, trećeg po veličini grada u Jemenu koji drže vladine snage.

Plan uključuje i isplatu svih državnih službenika — uključujući vojsku — iz prihoda od nafte i gasa. Zauzvrat, pobunjenici su pristali da dozvole izvoz nafte iz oblasti pod kontrolom vlade nakon višemjesečne pauze zbog napada Huta na naftna postrojenja, rekli su zvaničnici.

Međunarodno priznato predsjedničko vijeće Jemena koje podržava Saudijska Arabija, dalo je prvobitno odobrenje nacrtu sporazuma, rekao je zvaničnik.

Komentarišući pregovore Saudijske Arabije i Hutije, jemenski ministar inostranih poslova Ahmed Avad Bin Mubarak rekao je da postoje "pozitivni signali" da će biti objavljen sporazum o prekidu vatre, zajedno sa rješavanjem drugih humanitarnih i ekonomskih pitanja.

Napori su dobili zamah posljednjih nedjelja pošto je Saudijska Arabija postigla sporazum sa Iranom o obnavljanju diplomatskih odnosa poslije sedmogodišnjeg raskola.

Iran, glavni strani podržavalac Hutija, rekao je da će sporazum Teherana sa Saudijskom Arabijom pomoći da se okonča sukob u Jemenu.

Bonus video: