Pucnjava u Kentakiju: Zaposleni u banci ubio četiri osobe, još se ne zna kako je on stradao

Jedan od policajaca 26-godišnjak, pogođen je u glavu i ostao je u kritičnom stanju nakon operacije mozga. Još dvije osobe su trenutno u kritičnom stanju

13924 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Lusivila, Foto: Reuters
Detalj iz Lusivila, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2023. 22:09h

Zaposleni u banci u centru Luisvila u Kentakiju ubio je četiri osobe i ranio devet na sopstvenom radnom mjestu, saopštili su gradski zvaničnici.

Ubica je smrtno stradao na licu mjesta ali još nije poznato da li iz vatrenog oružja ili samoranjavanja, kazali su iz gradske policijske uprave.

Kako prenosi Rojters, Policijska uprava Luisvila identifikovala je ubicu kao Konora Sterdžona (23), koji se prošle godine pridružio filijali Stare nacionalne banke, kao stalni zaposleni.

Iz policije su naglasili i da su policajci pucali na napadača.

Šefica policije Žaklin Gvin Viljaroel je novinarima kazala da je muškarac nosio pušku.

Guverner Kentakija Endi Bešir, na ivici suza, rekao je tokom brifinga da poznaje neke od žrtava.

"Imam veoma bliskog prijatelja koji nije preživio danas", rekao je Bešir.

"I imam još jednog bliskog prijatelja koji nije. I jednog koji je u bolnici za kojeg se nadam da će preživjeti", dodao je on.

Devet osoba ranjenih u napadu zbrinuto je u bolnici Univerziteta u Luisvilu, rekao je portparol bolnice, među njima i dva policajca.

Jedan od policajaca 26-godišnjak, pogođen je u glavu i ostao je u kritičnom stanju nakon operacije mozga, saopšteno je iz policije.

Još dvije osobe su trenutno u kritičnom stanju.

Kao odgovor na napad u Luisvilu, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je još jednom ponovio svoju želju da Kongres usvoji zakon koji zahtijeva bezbjedno skladištenje oružja, provjere pri prodaji i eliminaciju imuniteta proizvođača oružja od odgovornosti.

"Koliko još Amerikanaca mora da umre prije nego što republikanci u Kongresu počnu da djeluju da zaštite naše zajednice", rekao je Bajden u saopštenju.

Ubica je radio u banci kao pripravnik tri ljeta od 2018. do 2020. prije nego što je 2022. postao stalno zaposlen, navodi se na stranici njegovog profila na LinkedIn-u.

"Ovo je bio ciljani akt nasilja", rekao je gradonačelnik Luisvila Kreg Grinberg, novinarima na brifingu.

U nepovezanom incidentu, jedna osoba je ubijena i jedna povrijeđena u pucnjavi ispred koledža u Luisvilu nekoliko sati nakon napada na banku, izvijestila je lokalna podružnica televizije CBS VLKI Njuz, pozivajući se na policiju.

Policija je saopštila da je postoji više osumnjičenih za pucnjavu u Džeferson Komjuniti i Tehničkom koledžu, koji se nalazi 3,2 kilometara od banke.

Oni su pobjegli sa lica mjesta i za njima se i dalje traga.

Rojters je ranije prenio da je u pucnjavi u Luisvilu poginulo pet osoba dok je šest osoba ranjeno, kako im je saopšteno iz gradske policijske uprave.

Ranije je saopšteno i da nije poznato da li je među pet mrtvih i strijelac.

"U ovom trenutku ne znamo tačno okolnosti njegove smrti", rekao je ranije novinarima zamjenik načelnika policijske uprave u Luisvilu, Pol Hamfri.

Federalni biro za istragu (FBI) je saopštio da su i njihovi agenti izašli na teren.

Bonus video: