Broj tijela pronađenih u Keniji u istrazi kulta izgladnjivanja do smrti dostigao 90

Bilans je i dalje privremen i istražitelji očekuju najgore u slučaju koji se sada naziva "masakr u šumi Šakahola", po imenu mjesta na jugoistoku Kenije gdje su nađena tijela članova Međunarodne crkve dobrih vijesti

23264 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Keniji je do sada pronađeno 90 tijela članova sekte koji su slijedili izgladnjivanje do smrti koje je propovijedao samozvani pastor Pol Makenzi Ntenge.

Pol Makenzi Ntenge, koji je svojim sljedbenicima rekao da poste do smrti da bi se susreli s Bogom, uhapšen je 14. aprila zbog povezanosti sa kultom izgladnjivanja.

Policija je prošle nedjelje, po dojavi građana, pronašla pastora i još 15 iznemoglih u Međunarodnoj crkvi dobrih vijesti, gdje su gladovali.

Današnji bilans je i dalje privremen i istražitelji očekuju najgore u slučaju koji se sada naziva "masakr u šumi Šakahola", po imenu mjesta na jugoistoku Kenije gdje su nađena tijela članova Međunarodne crkve dobrih vijesti (Good News International Church).

Kenija sveštenik
foto: Reuters

"Ne znamo koliko masovnih grobnica, koliko tijela ćemo otkriti", rekao je kenijski ministar unutrašnjih poslova Kiture Kindiki, koji je došao na to mjesto.

Prema izvorima sa kojima je razgovarao Frans pres, tijela dece su najbrojnija među nađenim tijelima.

Husein Kalid izvršni direktor nevladine organizacije Haki koja je dala uzbunu na djelovanje te sekte, rekao je da su 50 do 60 odsto tijela djece, zatim žena i na kraju muškaraca.

Zbog obima "masakra" operacije potrage su na neko vrijeme obustavljene dok se obrade do sada pronađena tijela i rasterete prenatrpane mrtvačnice.

Posljednjih nekoliko dana istražitelji pretražuju crvenu zemlju na velikoj teritoriji od oko 325 hektara gdje bi mogle da se nađu desetine grobnica.

Kenija sveštenik
foto: Reuters

Ministar je rekao da postoji mogućnost da se samoproklamovani pastor te crkve Pol Makenzi Ntenge goni za "terorizam".

Pastor je ranije dva puta hapšen, 2019. i u martu ove godine, u vezi sa smrću djece. Svaki put je pušten uz kauciju, a oba slučaja se i dalje vode na sudu.

Ovaj slučaj postavlja brojna pitanja o propustima policijskih i sudskih vlasti koji poznaju pastora već nekoliko godina.

Skandal je takođe oživio raspravu o kontroli kultova u Keniji.

Bonus video: