Filipinski sud oslobodio glavnu kritičarku 'rata protiv droge' bivšeg predsjednika Dutertea

De Lima je provela proteklih šest godina u pritvoru, prenosi Rojters

3949 pregleda 0 komentar(a)
Lejla de Lima, Foto: REUTERS
Lejla de Lima, Foto: REUTERS

Filipinski sud oslobodio je optužbe Lejlu de Limu jednu od najžešćih kritičarki "rata protiv droge" bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea.

Aktivisti su njeno zatvaranje ocijenili kao osvetnički pokušaj da se ona ućutka.

Oslobođena je od jedne od tri krivične optužbe protiv nje, koje su pokrenute zbog navoda Dutertea da je kao ministarka pravde u ranijoj administraciji primala isplate od narko-bandi u zatvorima.

De Lima je provela proteklih šest godina u pritvoru, prenosi Rojters.

"Od samog početka nisam sumnjala da ću biti oslobođena u svim slučajevima koje je Duterteov režim izmislio protiv mene i sve to na osnovu mojih zasluga i očigledne nevinosti“, rekla je ona u izjavi.

Optužbe su uslijedile 2017. godine, nekoliko mjeseci nakon što je pokrenula istragu u Senatu o Duterteovom žestokom obračunu sa nedozvoljenim drogama, tokom kojeg je ubijeno na hiljade korisnika i dilera, od kojih mnogi od strane policije ili pod misterioznim okolnostima.

Izuzetno popularni Duterte je odgovorio ponižavajući De Limu u javnim govorima sa otkrićima o njenom privatnom životu, podstičući prijetnje i onlajn kampanje mržnje protiv nje.

Optužio ju je za dosluh sa narko-bandama u zatvorima.

"Tražim još više molitvi za preostali slučaj“, rekla je De Lima kada je izašla iz sudnice i krenula ka policijskom vozilu koje je čekalo, dok su pristalice skandirale "Oslobodite De Limu sada".

"Slavni dan, slavni dan, početak mog oslobođenja", dodala je ona.

Duterte je prihvatio sudsku presudu, rekao je Salvador Panelo, njegov pravni savjetnik.

"Nikada se nisam miješao u sudski proces. Uvijek kažem neka zakon ide svojim tokom", rekao je Duterte, a prenio Panelo.

Sadašnji ministar pravde Hesus Krispin Remula rekao je da je oslobađajuća presuda pokazala nezavisnost pravosuđa.

"Vladavina prava je prevladala“, rekao je Remula novinarima.

Zamjenik direktora Hjuman Rajts Voč-a za Aziju Fil Robertson rekao je da je De Lima žrtva "osvetničke kampanje koja je imala za cilj da je uništi" i pozvao da se preostale optužbe povuku.

"Oslobađanje je sada ključno kako bi se mogla vratiti svojoj porodici, ostavljajući nepravdu, uzrokovanu Duterteovom osvetničkom okrutnošću u istražnom zatvoru, iza rešetaka", rekao je on.

Amnesti Internešonal je saopštio da vlada treba da se smatra odgovornom za proizvoljno pritvaranje i uskraćivanje njenog prava na pretpostavku nevinosti.

"Optužbe protiv Lejle de Lime su lažne i rezultat su mirnog ostvarivanja njenog prava na slobodu izražavanja. Nije trebalo da provede ni jedan dan u zatvoru", rečeno je.

Bonus video: