Ko je novi medijski savjetnik Netanjahua: Širio teorije zavjere, Bajdena optužio da uništava Ameriku

Poslije Bajdenove pobjede na predsjedničkim izborima Cvik je promovisao tvrdnje Donalda Trampa o izbornoj prevari

3003 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu postavio je za medijskog savjetnika Gilada Cvika koji je širio teorije zavjere o izbornoj krađi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2020. godine i optužio američkog predsjednika Džozefa Bajdena da "uništava Ameriku".

Cvik, koji je ranije radio za konzervativni izraelski TV Kanal 14 i list Izrael Hajom (Izrael danas), kritikovao je Bajdena i iznosio lažne tvrdnje o tim izborima, piše danas dnevnik Harec.

Na Tviteru je Cvik tada Bajdena označio "vrhovnim liderom", indirektno ga upoređujući sa liderima Sjeverne Koreje i Irana.

"Mediji čine sve kao bi prikrili da je Bajden nesposoban, ali Kinezi, Rusi i Iranci nisu glupi i dobro razumiju da niko nije nadležan u Vašingtonu", napisao je novi Netanjahuov savjetnik za medije u julu prošle godine.

Poslije Bajdenove pobjede na predsjedničkim izborima Cvik je promovisao tvrdnje Donalda Trampa o izbornoj prevari.

Novi savjetnik je postavljen u vrijeme kada su veze između Izraela i najbližeg saveznika SAD napete zbog spornog plana izraelske vlade o reformi pravosuđa i ultranacionalista u njoj koji donose odluke o politici prema Palestincima i drugim osjetljivim pitanjima.

Bajden je javno izrazio zabrinutost zbog plana Netanjahuove vlade da reformiše pravosudni sistem, koji je izazvao masovne proteste u Izraelu, navodi AP. Usred napetosti Bajden do sada nije uputio uobičajani poziv Netanjahuu da dođe u Belu kuću posle pobede na izborima krajem prošle godine.

Bonus video: