Kim Džong Un dao "punu podršku" Putinu

Kim je uputio čestitke svom ruskom kolegi povodom nacionalnog praznika Rusije, jedne od rijetkih zemalja saveznica Pjongjanga

9194 pregleda 216 reakcija 14 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un pružio je "punu podršku" Pjongjanga Moskvi u poruci upućenoj danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, javili su državni mediji.

Kim je uputio čestitke svom ruskom kolegi povodom nacionalnog praznika Rusije, jedne od rijetkih zemalja saveznica Pjongjanga.

Sjevernokorejski narod pruža "svoju punu podršku i solidarnost ruskom narodu u teškoj borbi za odbranu svog svetog cilja očuvanja suverenih prava, razvoja i interesa svoje zemlje protiv arbitrerne i autoritarne prakse imperijalista", navodi se u poruci koju je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

U poruci se ne pominje izričito invazija Ukrajine ni učešće Moskve u oružanom sukobu već se hvali "dobra odluka i upravljanje Putina...da osujeti rastuće prijetnje neprijateljskih snaga".

Sjeverna Koreja je nazvala rat u Ukrajini posrednim ratom SAD, čiji cilj je uništenje Rusije i osudila vojnu pomoć koja se šalje Kijevu.

Vašington je u januaru optužio Sjevernu Koreju da šalje rakete i projektile ruskoj paravojnoj grupi Vagner što je Pjongjang demantovao.

Vašington je zatim u martu naveo da ima dokaz da Moskva traži oružje od Pjongjanga za svoju ofanzivu u Ukrajini u zamjenu za hranu za Sjevernu Koreju.

Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN Rusija dugo već ulaže veto na usvajanje sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa i njenih ponovljenih raketnih proba.

Bonus video: