Kina odbila glavni zahtjev SAD

Američki šef diplomatije Entoni Blinken i kineski lider Si Đinping dogovorili su se da “stabilizuju” odnose, ali je Peking odbio da poboljša komunikaciju vojski dviju država

16476 pregleda 7 komentar(a)
Blinken je boravio u dvodnevnoj posjeti Pekingu, Foto: Rojters
Blinken je boravio u dvodnevnoj posjeti Pekingu, Foto: Rojters

Kina i Sjedinjene Države juče su se dogovorile da stabilizuju napeto rivalstvo kako ne bi došle na ivicu sukoba, ali nisu postigle nikakav veći napredak tokom posjete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Kineski predsjednik Si Đinping je pozdravio “napredak” nakon rukovanja sa Blinkenom u Velikoj dvorani naroda, koja je obično rezervisana za prijem šefova država.

I Blinken i Si su naglasili značaj stabilnijeg odnosa s obzirom na to da bi bilo kakav sukob između dvije najveće svjetske ekonomije izazvao globalni poremećaj.

Međutim, kako je prenio Rojters, Kina je odbila da udovolji zahtjevu Vašingtona da obnovi kanale komunikacije između njihovih vojski, a kao prepreku je navela američke sankcije. Dvije strane su ostale čvrsto pri svojim pozicijama oko svih tema, od Tajvana do trgovine, uključujući američke sankcije kineskoj industriji čipova, ljudska prava i rat Rusije protiv Ukrajine.

Na jednom od najznačajnih američko-kineskih susreta od dolaska predsjednika Džoa Bajdena na vlast, nije bilo jasno kako će prevazići razlike, ali su se dogovorili da nastave diplomatsku saradnju organizovanjem više posjeta u narednim nedjeljama i mjesecima.

Analitičari su ocijenili da Sijevi komentari i diplomatska koreografija posjete pokazuju volju da se ostvari napredak

Na konferenciji za novinare kojom je zaključio dvodnevnu posjetu Pekingu, prvu jednog državnog sekretara SAD od 2018, Blinken je rekao da je Vašington ostvario ciljeve putovanja, uključujući direktno izražavanje zabrinutosti, pokušaj da uspostavi kanale za dijalog i istraživanje oblasti saradnje. Posjeta je odgođena u februaru nakon što je se iznad SAD pojavio navodno špijunski kineski balon.

Međutim, on je rekao da je napredak “težak” i da je za to potrebno vrijeme.

“Odnos je bio u fazi nestabilnosti i obje strane su uvidjele potrebu da rade na tome da ga stabilizuju”, rekao je Blinken prije nego što je napustio Kinu. Dodao je da se napredak ne može postići jednom posjetom i jednim razgovorom.

“Moja nada i očekivanje su: imaćemo bolju komunikaciju, bolje angažovanje u budućnosti”.

Blinken je imao konstruktivne razgovore sa Sijem i drugim kineskim zvaničnicima tokom posjete Pekingu, koja je bila dobar korak za američko-kinske odnose, saopštila je Biijela kuća.

Američki zvaničnici nisu imali velika očekivanja od razgovora, ali su se nadali da će Blinkenova posjeta pripremiti put za više bilateralnih susreta narednih mjeseci, čak i za samit Sija i Bajdena kasnije ove godine.

Bajden i Si su se posljednji put sreli na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji u novembru, kada su obećali češću komunikaciju, iako su odnosi od tada pogoršani zbog Tajvana, optužbi za špijunažu i ostalog.

“Dvije strane su takođe ostvarile napredak i postigle saglasnost oko nekih konkretnih pitanja. To je veoma dobro”, rekao je Si Blinkenu preko dugačkog stola.

Blinken i Si u Velikoj dvorani naroda
Blinken i Si u Velikoj dvorani narodafoto: Reuters

Blinken je odgovorio da dvije strane imaju odgovornost da rješavaju svoj odnos i da su SAD posvećene tome.

Dodao je da su njegovi sastanci u Pekingu, uključujući sa glavnim kineskim diplomatom Vangom Jijem i ministrom spoljnih poslova Ćinom Gangom, bili “iskreni i konstruktivni”.

Iz Sijevih komentara nije bilo jasno na koji napredak misli, iako je rekao Blinkenu da se Kina “nada zdravom i stabilnom kinesko-američkom odnosu” i vjeruje da dvije zemlje “mogu prevazići razne teškoće”, prema kineskom saopštenju o razgovorima.

On je takođe pozvao SAD da ne “povređuju legitimna prava i interese Kine,” što je, kao se vjeruje, signal potencijalnih žarišta poput Tajvana, demokratskog ostrva na koje Peking polaže pravo.

Stejt department je saopštio da je Blinken potegao sporna pitanja Tajvana, ljudskih prava, provokacija Sjeverne Koreje i zabrinutosti SAD zbog kineskih obavještajnih aktivnosti na Kubi.

Nedostatak otvorenih kanala komunikacije između dvije zemlje izazvao je nervozu širom svijeta, a nevoljnost Pekinga da se uključi u redovne vojne razgovore sa Vašingtonom uznemirila je susjede Kine, piše Rojters.

Visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Jang Tao rekao je novinarima nakon razgovora da sankcije SAD blokiraju napredak oko poboljšanja komunikacije između vojski. Kineski ministar odbrane Li Šangfu, koji je stupio na funkciju u martu, pod sankcijama je od 2018. zbog kupovine borbenih aviona i opreme od glavnog ruskog izvoznika naoružanja “Rosoboroneksporta”.

Analitičari su ocijenili da Sijevi komentari i diplomatska koreografija posjete pokazuju volju da se ostvari napredak.

“Kineske poruke su bile prilično pozitivne”, rekao je Vu Sinbo, profesor i direktor Centra za američke studije na Fudan univerzitetu u Šangaju.

“Kina je pokazala da se i dalje nada saradnji sa SAD oko stabilizovanja i unapređenja odnosa. Mislim da Kina nije ni izgubila nadu iako nije optimista povodom kinesko-američkih odnosa”.

Bonus video: