Bajden nazvao Sija diktatorom, Peking kaže da je izjava apsurdna

"Razlog zašto se Si Đinping jako uzrujao kad sam srušio balon s 'dva vagona špijunske opreme' je taj što on nije znao da je tamo", kazao je američki predsjednik

11676 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2023. 10:20h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je juče kineskog predsjednika Si Đinpinga nazvao diktatorom, ocjenjujući da je Siju bilo vrlo neugodno kada je nedavno oboren kineski špijunski balon koji je letio iznad SAD.

Bajden je to rekao na prikupljanju sredstava u Kaliforniji, dan nakon što se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa Sijem u Pekingu, a s ciljem ublažavanja napetosti i rivalstva između dviju zemalja.

"Razlog zašto se Si Đinping jako uzrujao kad sam srušio taj balon s 'dva vagona špijunske opreme' je taj što on nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore. Kada nisu znali što se dogodilo. To nije trebalo ići gdje je bilo. Skrenulo je s kursa", izjavio je Bajden, kako prenosi Hina.

Balon je početkom februara nedjelju dana letio preko SAD i Kanade, a oboren je po Bajdenovom nalogu iznad Atlantskog okeana. Taj incident, zbog kojeg je Blinken i odgodio prvobitno planiranu posjetu Pekingu, kao i razmjene posjeta američkih i tajvanskih zvaničnika, ojačali su napetosti između SAD i Kine.

Kina je osudila danas kao "apsurdnu" opasku Bajdena da Si spada u kategoriju "diktatora".

"Ta opaska američke strane je zaista apsurdna, vrlo neodgovorna i ne odgovara realnosti", rekla je novinarima portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, odgovarajući na pitanje o tome.

Bonus video: