Prvi pacijent kome je dijagnostikovan autizam u svijetu umro u 89. godini

Očajni roditelji napisali su pismo od 22 strana jednom dječjem psihijatru u kome su detaljno iznijeli ponašanje njihovog sina. To je dokument koji je ostao kao refrenca za simptome tih problema

9016 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvi pacijent na svijetu koji je dobio dijagnozu autizma, Amerikanac Donad Triplet, umro je sa 89 godina, javlja je njegova porodica.

Donald Triplet poznat pod imenom Donald T u naučnoj literaturi dobio je tu dijagnozu 1943. godine, kada je imao 10 godina, kao nosilac neurokognitivnog poremećaja nazvanog "autizam".

Kao prvi takav slučaj registrovan u medicini taj Amerikanac je odigrao ključnu ulogu u identifikaciji hendikepa, zbog čega je morao da daje brojne intervjue i da bude u dokumentarcu i u knjizi.

Kada je bio dijete Donald Triplet nije odgovarao na molbe svojih roditelja, nisu ga interesovala druga djeca ali je bio sposoban da pamti informacije i podatke o raznim temama.

Očajni roditelji napisali su pismo od 22 strana jednom dječjem psihijatru u kome su detaljno iznijeli ponašanje njihovog sina. To je dokument koji je ostao kao refrenca za simptome tih problema.

I pored dijagnoze koja je tada smatrana kao težak hendikep Donald Triplet je mogao da ide u školu i da radi više od 60 godina u banci u gradiću Forest u saveznoj državi Misisipi.

U 2020. godini jedno od 36 djece dijagnostikovano je kao nosilac autističkih problema u SAD, prema istraživanju Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti, refrentne ustanove po pitanju javnog zdravlja u SAD.

Bonus video: