Stejt department: Odluka Vlade Kosova o proglašavanju terorističkih organizacija neusaglašena sa SAD

Kosovske vlasti su u četvrtak terorističkim proglasile organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada ", tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na sjeveru Kosova i predstavljaju prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti

7603 pregleda 5 komentar(a)
Stejt department, Foto: Shutterstock
Stejt department, Foto: Shutterstock

Odluka Vlade Kosova o proglašavanju organizacija pod nazivima "Civilna zaštita" i "Severna brigada" terorističkim nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim partnerima, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

"Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbijede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rješavanju trenutne krize”, navodi se u odgovoru na upit albanskog servisa Glasa Amerike.

Ukazano je i da Sjedinjene Države osuđuju, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad trupama Međunarodne mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

"Odgovorni za napade treba da budu procesuirani - poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost", precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Kosovske vlasti su u četvrtak terorističkim proglasile organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada ", tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na sjeveru Kosova i predstavljaju prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti.

Premijer Aljbin Kurti utvrdio je da su sprovodile, kako je naznačio, akcije sa terorističkim elementima: napade na kosovsku policiju, pripadnike Misije Evropske unije na Kosovu i vojnike KFOR-a.

Pod "Civilnom zaštitom" Vlada Kosova označava strukturu koja je na Kosovu postojala i funkcionisala u sistemu Srbije i reagovala u vanrednim situacijama.

Zvanično je prestala je da postoji prije više od pet godina na osnovu sporazuma Kosova i Srbije postignutim u dijalogu - kojim je usaglašeno rasformiranje takozvanih paralelnih struktura.

Njeni pripadnici prešli su tada da rade u kosovske institucije.

O "Brigadi sever", osnivaču i ustrojstvu, nema dostupnih informacija, Za nju se čulo nakon ispisivanja grafita na području sjeverne Mitrovice.

Proglase javnosti upućuje putem preko platforme Telegram sa naloga "Sjeverna brigada". U reakciji na odluku kosovskih vlasti navedeno je da će nastaviti sa radom.

"Ova odluka privremenih institucija nas neće spriječiti da se borimo za srpstvo i jedinstvo, za opstanak i ostanak na ovim prostorima”, navedeno je u objavi.

Napetosti između Kosova i Srbije eskalirale su kada su nesrpski gradonačelnici, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz pomoć kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

To je iniciralo proteste koji su u jednom trenutku eskalirali u sukobe sa pripadnicima KFOR-a u kojima je povrijeđeno 30 njenih pripadnika – a ukupno više od 60 ljudi.

Nakon toga je na sjeveru Kosova uhapšeno više kosovskih Srba zbog sumnje da su počinili napade na pripadnike KFOR-a i novinare mahom albanske nacionalnosti.

Dodatnoj eskalaciji doprinijelo je hapšenje trojice kosovskih policajaca oslobođenih posle jedanaest dana koje su proveli u pritvoru u Kraljevu. Dok su kosovske vlasti tvrdile da su oteti sa teritorije te države, zvanični Beograd uzvraćao je navodima da su uhapšeni na teritoriji opštine Raška u centralnoj Srbiji.

Nakon insistiranja međunarodne zajednice, prvenstveno Evropske unije i Sjedinjenih Država, privedeni policajci pušteni su da se brane sa slobode - pošto su dvanaest dana proveli u pritvoru.

Evropska unija i američka administracija od Kosova i Srbije traže hitno smirivanje tenzija. To podrazumijeva primjenu plana u tri tačke: održavanje novih lokalnih na sjeveru Kosova, garantovano učešće srpske zajednice, kao i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga kojim posreduje Unija.

Nisu to učinili ni u danima posle odvojenih kriznih susreta koje je šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj prošlog četvrtka održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom premijerom Aljbinom Kurtijem.

Bonus video: