SAD objavile video snimak ruskih borbenih aviona kako presrijeću američke dronove iznad Sirije

U saopštenju Grinkevič je naveo da je jedan od ruskih pilota pomjeriо svoju letjelicu ispred drona i uključiо naknadno sagorijevanje SU-35, što znatno povećava njegovu brzinu i vazdušni pritisak, objasnivši da takav rad motora mlaznjaka može oštetiti elektroniku drona

9016 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ratno vazduhoplovstvo SAD objavilo je danas snimak ruskih borbenih aviona kako presrijeću nekoliko američkih dronova iznad Sirije, ispalivši rakete i primoravaši bespilotne letjelice MK-9 Repers da preduzmu manevre izbjegavanja.

General-potpukovnik Aleks Grinkevič, komandant 9. vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku, rekao je da su tri američke bespilotne letjelice djelovale iznad sjeverozapadne Sirije posle 10.30 po lokalnom vremenu, u misiji protiv terorističke grupe Islamska država (IS), kada su tri ruska aviona "počeli da presrijeću dronove".

U saopštenju Grinkevič je naveo da je jedan od ruskih pilota pomjeriо svoju letjelicu ispred drona i uključiо naknadno sagorijevanje SU-35, što znatno povećava njegovu brzinu i vazdušni pritisak, objasnivši da takav rad motora mlaznjaka može oštetiti elektroniku drona.

Prema njegovim riječima "ruska vojna letjelica se ponašala neodgovorno i nebezbjedno u interakciji sa američkim vazduhoplovima u Siriji", dodajući da te akcije ugrožavaju bezbjednost američkih i ruskih snaga.

"Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo mogli da se ponovo fokusiramo na trajni poraz IS". Dodao je on.

Šef Centralne komande američke vojske general Erik Kurila rekao je u saopštenju da rusko kršenje napora da obezbjeđuje vazdušni prostor iznad Sirije "povećava rizik od eskalacije ili pogrešne procjene".

Oko 900 američkih vojnika je u Siriji zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima koje se bore protiv tamošnjih ekstremista Islamske države.

Bonus video: