Bajden: Aktuelna Vlada jedna od najekstremnijih koju sam vidio u Izraelu

Bajden je u intervjuu za Si-En-En ocijenio da članovi te Vlade podržavaju naseljavanje "svuda gdje žele" na okupiranoj Zapadnoj obali i da su "dio problema" u sukobu.

12438 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je Vlada premijera Benjamina Netanjahua "jedna od najekstreminijih" koju je ikada vidio u Izraelu.

Bajden je u intervjuu za Si-En-En ocijenio da članovi te Vlade podržavaju naseljavanje "svuda gdje žele" na okupiranoj Zapadnoj obali i da su "dio problema" u sukobu.

Uz to je naveo da su napori administracije SAD da posreduje normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije "daleko od toga".

Američkom predsjedniku je postavljeno pitanje kada će pozvati Netanjahua da posjeti SAD, ali je on izbjegao odgovor rekavši da predsjednik Izraela Isak Hercog dolazi u Vašington naredne nedelje.

Hercog je pozvan da se obrati Kongresu SAD povodom 75 godina nezavisnosti Izraela i očekuje se da će se sastati sa Bajdenom.

Netanjahu međutim nije još dobio poziv, iako je ponovo postao premijer prije pola godine.

Njegovi prethodnici, pa i on sam, kada je ranije bio premijer, u tom roku su već bili u posjeti SAD.

Bajden je u martu rekao novinarima da Netanjahu neće doći skoro u posjetu zbog nezadovoljstva SAD nastojanjima Vlade Izraela da sprovede spornu reformu pravosuđa.

Uprkos činjenici da nije pozvao Netanjahua u posetu, Bajden je naglasio da je on nepokolebljivi pristalica Izraela.

Predsjednik SAD je naglasio da sigurnost Izrala na kraju počiva na dvodržavnom rješenju sa Palestincima, ali se požalio da je Netanjahuova Vlada "jedna od najekstremnijih" koje je vidio od doba Golde Meir koja je bila premijerka prije 50 godina.

Ni jedan član Vlade Izraela u proteklim godinama nije podržao rješenje sukoba po modelu dvije države i mnogi podržavaju aneksiju velikih dijelova Zapadne obale, a ne predviđaju ista prava za Palestince u tim područjima, navode izraelski mediji.

Netanjahu je čak rekao u junu da Izrael mora "da slomi" palestinske aspiracije za državu.

Bajden je rekao da Izrael nije sasvim kriv za najnovije pojačavanje nasilja na Zapadnoj obali, ali da je to "dio problema, posebno pojedinci u Vladi (Izraela) koji kažu 'možemo se naseliti gdje god želimo, a Palestinci nemaju pravo da budu ovdje".

U prvoj polovini ove godine Netanjahuova vlada je postavila rekord u izgradnji stambenih jedinica za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ono što je Bajden izjavio nagoviještava da on ne vjeruje u potpunosti Netanjahuovom insistiranju da on kontroliše svoju koaliciju i svoje ultradesne partnere i da oni odgovoraju njemu, a ne on njima.

Bajden je rekao i da je Palestinska uprava izgubila kredibilitet, ali ne samo zbog Izraela i da se kao rezultat stvorio "vakuum za ekstremizam" među Palestincima.

Govoreći o regionu ocijenio je da se postiže napredak, ali je dodao da bi o sporazumu o normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije trebalo mnogo da se razgovara.

Bonus video: