Vojske Pakistana i Irana najavile zajedničku borbu protiv terorizma na njihovim granicama

Odnosi Irana i Pakistana imali su uspone i padove tokom poslednjih godina zbog napada pakistanskih oružanh grupa preko granica

3518 pregleda 0 komentar(a)
Zastave Irana i Pakistana (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastave Irana i Pakistana (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vojske Pakistana i Irana dogovorile su da saradnjom i deljenjem informacija preduzmu "efektne akcije" kako bi spriječile napade separatističkih oružanih grupa na njihovim granicama, saopštili su danas pakistanski zvaničnici.

Dogovor najviših vojnih zvaničnika postignut je tokom posjete pakistanskog komandanta vojske generala Asima Munira Teheranu tokom vikenda.

Munir je otputovao u Teheran u dvodnevnu posjetu jer je porastao broj napada u jugozapadnoj pakistanskoj pokrajini Beludžistan, koja se graniči sa Avganistanom i Iranom.

Odnosi Irana i Pakistana imali su uspone i padove tokom poslednjih godina zbog napada pakistanskih oružanh grupa preko granica.

Separatističke grupe stoje iza pobude koja traži nezavisnost Beludžistana bogatog gasom i naftom od centralne vlade u Islamabadu.

Pakistanska vojska je saopštila da se Munir sastao sa načelnikom štaba iranske vojske generalom Mohamedom Hoseinom Bagerijem, a telefonom razgovarao sa predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Obje strane su se složile da je terorizam zajednička pretnja "i da će iskorijeniti njegovu prijetnju u pograničnim oblastima kroz razmjenu obavještajnih podataka i djelotvorne akcije protiv mreža terorista".

Bonus video: