Guverner Teksasa prkosi Bajdenu, odbio da ukloni plutajuću barijeru na rijeci Rio Grande

Sprovođenje imigracione politike tipično spada u djelokrug federalnih vlasti koje tvrde da su bove rizične sa humanitarnog i ekološkog aspekta

7904 pregleda 1 komentar(a)
Greg Abot, Foto: Reuters
Greg Abot, Foto: Reuters

Guverner Teksasa Greg Abot odlučio je da prkosi administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena time što je odbio zahtjev federalnih vlasti SAD da ukloni plutajuću barijeru na rijeci Rio Grande protiv migranata iz Meksika, i obećao šefu američke države da će se u vezi s tim "vidjeti na sudu".

U pismu američkom Ministarstvu pravde koje prenosi AP, Abot je istakao da Teksas kao savezna država ima ovlašćenje da štiti svoju granicu i poručio Bajdenu: "Vidjećete se sa Teksasom na sudu, Gospodine Predsjedniče".

Ministarstvo pravde SAD je prošle sedmice zaprijetilo Teksasu tužbom koju je juče podnijelo u vezi sa zidom narandžastih bova veličine građevinske kugle za razbijanje koji je postavljen na Rio Grande, na 305 metara dugačkom potezu između Igl Pasa u Americi i Pijedras Negrasa u Meksiko.

Sprovođenje imigracione politike tipično spada u djelokrug federalnih vlasti koje tvrde da su bove rizične sa humanitarnog i ekološkog aspekta.

Zid narandžastih bova su ovog mjeseca postavile vlasti Teksasa, koje se pod republikancem Abotom na čelu već dvije godine bore da odvrate migrante od prelaska američko-meksičke granice.

Komisija američkih inženjera za granice i vode nije dobila obavještenje teksaških vlasti da će barijera biti postavljena, a državni sekretar Meksika je od federalnih vlasti SAD tražio da intervenišu jer se, kako je naveo, barijerom krše međunarodni sporazumi.

Ministarstvo pravde SAD je u četvrtak poslalo pismo Abotu sa zahtjevom da do ponedjeljka ukloni bove sa Rio Grande, navodeći: "Plutajuća barijera je rizik po navigaciju, kao i javnu bezbjednost, na rijeci Rio Grande, a pokreće i humanitarna pitanja".

Federalna vlada je juče tužila Teksas, kako je i obećala što je bio odgovor na Abotovo: "Neće mi se, vidimo se na sudu".

Abot tvrdi da Bajdenova administracija ne čini dovoljno da kontroliše granicu.

Bajdenova administracija pak tvrdi da je broj ilegalnih prelazaka granice opao otkako su u maju stupila na snagu nova imigraciona pravila.

Bonus video: