Misteriozni pad Sijevog saveznika

Kineski ministar spoljnih poslova smijenjen mjesec nakon što je nestao iz javnog života, usred turbulentnih odnosa sa SAD

27726 pregleda 6 komentar(a)
Entoni Blinken i Ćin Gang u Pekingu 18. juna, Foto: Reuters
Entoni Blinken i Ćin Gang u Pekingu 18. juna, Foto: Reuters

Kina je juče imenovala veterana diplomatije Vanga Jija za ministra spoljnih poslova, smijenivši bivšu zvijezdu u usponu Ćina Ganga nakon njegovog jednomjesečnog odsustva iz javnog života.

Ćin (57), bivši pomoćnik predsjednika Sija Đinpinga i ambasador u Sjedinjenim Državama, nije viđen u javnosti od 25. juna. On je u decembru 2022. postao jedan od najmlađih ministara spoljnih poslova i doživio munjevit uspon koji su analitičari djelimično pripisivali njegovoj bliskosti sa Sijem. Odluka o smjeni je izazvala glasine o ličnim životima i političkim rivalstvima elite Komunističke partije.

U objavi u večernjim vijestima, državna televizija CCTV nije navela razlog Ćinove smjene. Ministarstvo spoljnih poslova nije ponudilo nikakve informacije o njegovom statusu, što je u skladu sa standardnim pristupom vladajuće stranke ličnim pitanjima u netransparentnom političkom sistemu gdje su mediji i sloboda govora strogo kontrolisani.

Ćin, za kojeg su analitičari govorili da će vjerovatno biti imenovan za ministra spoljnih poslova da bi pomogao u stabilizaciji odnosa sa SAD, u junu je imao sastanak i večeru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji su trajali pet i po sati. Obje strane su opisale razgovore kao iskrene i konstruktivne. Nekoliko dana kasnije, razgovarao je sa zvaniničnicima Šri Lanke, Rusije i Vijetnama u Pekingu, kada je nastupilo neobjašnjeno odsustvo.

Njegovo ministarstvo je 11. jula saopštilo da on iz “zdravstvenih razloga” ne može da prisustvuje jednom sastanku u Indoneziji.

Vang, koji je unaprijeđen u politbiro Komunističke partije, mijenjao ga je tokom odsustva.

Ćin je bio glavni pobornik sve agresivnije spoljne politike Kine. On je ranije u karijeri bio portparol ministarstva spoljnih poslova, kada je postao poznat po kritkama na račun Zapada i odbacivanju svih optužbi na račun Kine, što je postalo poznato kao diplomatija “vuka ratnika”.

Njegov nasljednik Vang (69) je takođe bio njegov prethodnik na toj funkciji od 2013. do 2022. dok su se odnosi sa SAD pali na nivo koji je Peking opisao kao najniži u istoriji.

Vang Ji
Vang Jifoto: Reuters

AP navodi da rekonstrukcija kineskog diplomatskog sastava ne ukazuje na promjenu spoljne politike, uključujući nastavak podrške ratu Rusije protiv Ukrajine. Međutim, uslijedila je nakon posjete Blinkena Pekingu, kao i putovanja drugih visokih aktuelnih i bivših zvaničnika, u pokušaju da se oživi odnos koji je narušen sporovima oko trgovine, ljudskih prava, tehnologije, Tajvana i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Povratak “srebrne lisice”

Vang, karijerni diplomata koji tečno govori japanski, bio je ambasador Kine u Tokiju i šef kineske kancelarije za pitanja Tajvana.

Kineski mediji i obožavaoci na internetu upoređivali su ga sa “srebrnom lisicom” zbog sijede kose i diplomatskih trikova. On je trenutno na čelu Komisije za spoljne poslove kineske Komunističke partije, glavnog tijela za spoljnopolitičke odluke.

I Vang, kojeg neki od njegovih stranih kolega smatraju prijatnim i šarmantnim, je posljednjih godina zagovarao agresivni stil diplomatije “vukova ratnika”, piše Rojters.

“Bez obzira na to koliko u plavo farbate kosu ili koliko oštro napravite nos, nikada nećete postati Evropljanin, Amerikanac ili zapadnjak”, rekao je južnokorejskim i japanskim kolegama na jednom forumu ranije ovog mjeseca, kritikujući njihov prozapadni stav. On je Blinkenu 2022. rekao da bi “trebalo da prestanu da pokušavaju da se odnose prema Kinezima sa pozicije snage”.

Kada se prošlog mjeseca sreo sa Blinkenom u Pekingu, rekao mu je da Kina “nema prostora za kompromis ili ustupke” oko Tajvana.

I novinari su bili na udaru Vangovog oštrog jezika. Nakon što ga je jedan kanadski novinar 2016. godine pitao o ljudskim pravima, on je odgovorio da je to pitanje “puno predrasuda prema Kini i arogancije”.

Diplomatska ofanziva SAD

Pitanje je hoće li će diplomatska ofanziva sa Kinom koju su SAD pokrenule proteklih nedjelja dovesti do promjene u odnosima između dvije najveće svjetske ekonomije i glavnih rivala za globalni uticaj, piše AP.

Izaslanik za klimu Džon Keri sastao se sa kineskim zvaničnicima prošle nedjelje, nakon posjeta Blinkena i ministarke finansija Dženet Jelen. Veteran diplomatije, stogodišnjak Henri Kisindžer, kojeg u Kini cijene zbog doprinosa probijanju leda u odnosima početkom 1970-ih, takođe je bio u Kini i sastao se sa Sijem.

Kissinger
foto: Reuters

“Radimo na uspostavljanju određene stabilnosti u odnosima ... kako bismo osigurali da se takmičenje u kojem se nalazimo ne pretvori u sukob”, rekao je Blinken u intervjuu za CNN koji je emitovan u nedjelju. “Nastavićemo da radimo i govorimo stvari koje se Kini neće svidjeti, isto kao što će i oni nastaviti da rade i govore stvari koje se nama neće svidjeti”.

Si će kasnije ove godine stići u državnu posjetu SAD, gdje bi trebalo da prisustvuje samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

“Ako bi se iskoristila prilika da se odnosi Kine i SAD vrate na pravi put, odnosi možda neće izmaći kontroli sljedeće godine”, kada će se SAD uglavnom fokusirati na izbornu sezonu, rekao je Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne poslove na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

On je istakao da je ogromna ekonomska i trgovinska saradnja ponekad u sjenci konflikata, ali da dvije strane i dalje mogu da sarađuju oko pitanja koja su relativno politički neutralna, popuit klimatskih promjena, rekao je Vang.

Obje zemlje traže način da upravljaju “najvažnijim i najkomplikovanijim bilateralnim odnosima u svijetu”, rekao je Žu Feng, dekan Škole za međunarodne studije na prestižnom Univerzitetu Nanking u istočnoj Kini.

Bonus video: