Novi obrt: Sutkinja rekla da ne može da prihvati sporazum, Bajden kaže da nije kriv po pitanju neplaćanja poreza

Mlađi Bajden nije platio porez na više od 1,5 miliona dolara prihoda u 2017. i 2018. uprkos tome što je dugovao više od 100.000 dolara, tvrde tužioci.

27290 pregleda 6 komentar(a)
Hanter Bajden pri dolasku na današnje suđenje, Foto: Reuters
Hanter Bajden pri dolasku na današnje suđenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2023. 20:31h

Predloženi dogovor sina američkog predsjednika Džoa Bajdena, Hantera Bajden, sa tužiocima da se izjasni krivim za poreske optužbe i izbjegne optužbu za oružje naišao je na prepreku danas kada je sudija u tom slučaju rekla da joj je potrebno više vremena da preispita njihov sporazum, prenosi Rojters.

Ovo znači da će pravni problemi mlađeg Bajdena nastaviti da muče predsjednika Džoa Bajdena dok se bori za reizbor 2024.

Preokret je uslijedio nakon što je ono što se očekivalo da će biti rutinsko ročište za izjašnjavanje o krivici pretvorilo u tročasovnu aferu sa tihim pregovorima između advokata i "uperenim" pitanjima sudije američkog Okružnog suda, Merilen Norejke.

"Danas ne mogu da prihvatim sporazum o priznanju krivice“, rekla je ona, tražeći od strana da je obavijeste zašto bi trebalo da ga prihvati, što znači da bi advokati i tužioci Hantera Bajdena mogli da je ubijede da odobri sporazum kako je prethodno dogovoreno, ili da promijeni to u obliku koji može da prihvati.

Rekla je da ne želi da "štampa" sporazum o priznanju krivice.

Hanter Bajden se na saslušanju izjasnio da nije kriv po optužbama da nije platio porez na više od 1,5 miliona dolara prihoda u 2017. i 2018. godini uprkos tome što je dugovao više od 100.000 dolara, tvrde tužioci.

On se nije izjasnio o krivici u posebnom predmetu u kojem se tereti za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja dok je bio zavisnik i koristio kontrolisanu supstancu, što je krivično djelo.

Advokati i tužioci Hantera Bajdena nisu se složili na sudu oko toga da li bi dogovor koji su postigli spriječio mlađeg Bajdena da bude optužen za bilo koje druge zločine, a branilac Kris Klark je u jednom trenutku rekao da je dogovor „ništav i nevažeći“.

Bajden je rekao da se neće izjasniti krivim za poreske optužbe bez dogovora o izbjegavanju krivičnog gonjenja po optužbi za oružje, ali je promijenio kurs nakon opsežnih pregovora između njegovih advokata i tužilaca dok je Norejka čekala u svojim odajama.

Strane su se na kraju složile da će sporazum dati Bajdenu imunitet samo na ograničen skup krivičnih djela poreza, droga i vatrenog oružja.

Prema sporazumu o priznanju krivice na koji je mlađi Bajden pristao sa saveznim tužiocima u Delaveru, on bi sklopio sporazum o preusmjeravanju pred suđenje za tu optužbu, alternativu krivičnom gonjenju koja omogućava optuženima da izbjegnu osudu ili zatvorsku kaznu, prenosi Rojters.

Republikanci su godinama optuživali Hantera Bajdena da koristi političku moć svog oca za ličnu korist u svojim poslovima u Ukrajini i Kini, iako istraga koju je sproveo američki tužilac Dejvid Vajs iz Delavera, koga je imenovao Donald Tramp, nije pronašla nijedan dokaz koji bi potkrepio te tvrdnje.

Vijest o sporazumu o priznanju krivice u junu izazvala je optužbe za povoljan tretman za predsjednikovog sina od Trampa i njegovih republikanskih saveznika, koji su godinama optuživali Hantera Bajdena za trgovinu uticajem u inostranstvu, između ostalog.

Te optužbe su podstakle Vajsovu krivičnu istragu, kome je, odstupajući od tipične prakse, dozvoljeno da ostane na funkciji kako bi nastavio istragu nakon što je Bajden pobjedio Trampa na izborima 2020.

Bonus video: