Egipat najavio planirane prekide struje zbog vrućina

Da bi se suočili sa rastom potrošnje energije širom zemlje planirani prekidi struje će trajati najviše jedan ili dva sata dnevno

4662 pregleda 0 komentar(a)
Centar Kaira, Foto: Shutterstock
Centar Kaira, Foto: Shutterstock

Egipat je najavio danas niz mjera među kojima i planirane prekide struje, da bi se suočio sa rastućom potrošnjom energije izazvane jakim toplotnim talasom koji je zahvatio zemlju.

Da bi se rasteretila elektro mreža, funkcioneri koji ne rade u kontaktu sa javnošću će raditi od kuće jedan dan nedeljno od 6. avgusta, na period od mjesec dana, rekao je premijer Mustafa al Madbuli, u televizijskom obraćanju i pozvao privatni sektor da preduzme slične mjere.

Da bi se suočili sa rastom potrošnje energije širom zemlje planirani prekidi struje će trajati najviše jedan ili dva sata dnevno, rekao je on.

To bi trebalo da se primjenjuje do kraja aktuelnog toplotnog talasa obilježenog temperaturama koje prelaze 45 stepeni Celzijusa ove nedelje u nekim dijelovima zemlje.

Vlada je prošle nedelje počela da primenjuje te prekide i pozvala građane da ne koriste liftove u nekim satima u danu.

Mjera je izazvala izraze nezadovoljstva preko društvenih mreža i mnogi se žale da ti prekidi, najčešće u najtoplijim satima u danu traju više od dva sata i primjenjuju se van predviđenih termina.

Bonus video: