Mjanmar: Bivša predsjednica Aung San Su Ći prebačena iz zatvora u državno zdanje

Aung San Su Ći je viđena samo jednom otkako je uhapšena poslije puča izvršenog 1. februara 2021, i to na fotografijama državnih medija snimljenim u sudnici

3935 pregleda 0 komentar(a)
Aung San Su Ći: Fotografija iz 2019., Foto: Reuters
Aung San Su Ći: Fotografija iz 2019., Foto: Reuters

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći (78), smijenjena sa vlasti vojnim udarom 2021. godine, prebačena je iz zatvora u državno zdanje, saopštio je danas zvaničnik njene stranke.

"Aung San Su Ći je u noći između ponedjeljka i utorka prebačena u jednu zgradu vlade", rekao je za AFP neimenovani zvaničnik Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Prema njegovim riječima, ona se sastala sa predsjednikom donjeg doma Mjanmara Ti Hun Mjatom, a vjerovatno će se sastati i sa Deng Sijuanom, specijalnim izaslanikom Kine za azijska pitanja, koji je u posjeti zemlji.

Izvor iz druge političke stranke rekao je da je dobitnica Nobelove nagrade za mir premještena u VIP kompleks u Nejpjidu.

Aung San Su Ći je viđena samo jednom otkako je uhapšena poslije puča izvršenog 1. februara 2021, i to na fotografijama državnih medija snimljenim u sudnici.

Puč je gurnuo Mjanmar, državu jugoistočne Azije, u sukob zbog kojeg je raseljeno više od milion ljudi, prema podacima UN.

Zdravstveno stanje svrgnute liderke, izazvalo je zabrinutost od njenog pritvora, posebno tokom suđenja jer je bila primorana da prisustvuje ročištima gotovo svakodnevno.

Ona je osuđena na 33 godine zatvora po nizu optužbi, a organizacije za zaštitu ljudsih prava smatraju da je njeno zatvaranje i suđenje sredstvo da bude udaljena iz politike.

Bonus video: