Iran izvodi nenajavljene vojne vježbe zbog povećanog broja američkih vojnika u Persijskom zalivu

Iranska državna novinska agencija IRNA javila je da se vježbe održavaju na ostrvu Abu Musa, iako je garda iskrcala snage i na ostrvo Veliki Tunb

4664 pregleda 7 komentar(a)
Pripadnici iranske vojske, Foto: Shutterstock
Pripadnici iranske vojske, Foto: Shutterstock

Iranska paravojna Revolucionarna garda započela je danas nenajavljenu vojnu vježbu na ostrvima u Persijskom zalivu, nakon što je američka vojska povećala svoje prisustvo u regionu zbog nedavnih zaplijena brodova od strane Teherana.

Iranska državna novinska agencija IRNA javila je da se vježbe održavaju na ostrvu Abu Musa, iako je garda iskrcala snage i na ostrvo Veliki Tunb.

Pored malih brzih čamaca u vježbi učestvuju padobranci, koriste se dronovi i raketni sistemi zemlja-more, koji se lansiraju sa kamiona.

"Uvek se trudimo za sigurnost i mir, to je naš način. Naša nacija je budna i daje oštre odgovore na sve pretnje, pobune i tajne scenarije i neprijateljstva", rekao je šef Garde, general Hosein Salami, u televizijskom obraćanju tokom vježbe.

Dodao je da "apsolutno nema potrebe za prisustvom Amerike ili njenih evropskih ili neevropskih saveznika u regionu".

Vježba se održava u trenutku kada je više hiljada marinaca i mornara krenulo sa dva broda ka Persijskom zalivu.

SAD su već poslale u region ratne avione A-10 Thunderbolt II, lovce F-16 i F-35, kao i razarač USS Thomas Hudner.

Pentagon je saopštio da je raspoređivanje "odgovor na nedavne pokušaje Irana da ugrozi slobodan tok trgovine u Ormuskom moreuzu i okolnim vodama."

Otprilike 20 odsto svjetske nafte prolazi kroz taj uski plovni put koji povezuje Persijski zaliv sa svijetom i SAD smatraju da je to ključno i za njihovu nacionalnu bezbjednost i održavanje stabilnih cijena energenata globalno.

Mjesto održavanja takođe šalje poruku regionu jer na ta dva ostrva i dalje polažu pravo Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno Abu Dabi i Dubai.

Iran je ostrva zauzeo 1971. neposredno prije nego što su UAE postali nezavisna država.

Tada je zaplijenjeno i ostrvo Mali Tunb.

Bonus video: