Pobunjeničke grupe u sjeveroistočnom Kongu ubile najmanje 21 osobu

U drugom napadu u subotu naoružani pobunjenici, povezani sa Islamskom državom, ubili su 10 civila u sjeveroistočnoj provinciji, rekao je jedan lokalni aktivista za ljudska prava.

3195 pregleda 0 komentar(a)
Selo u Kongu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Selo u Kongu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pobunjeničke grupe, uključujućii one sa vezama sa Islamskom državom, ubile su tokom vikenda najmanje 21 osobu u nemirnom sjeveroistočnom Kongu, izjavili su danas zvaničnici.

Isak Kibira, zamjenik guvernera okruga Bvito na sjeveroistoku Konga, rekao je da su u jednom napadu rano u nedjelju pripadnici grupe M23, ubili ljude iz vatrenog oružja. UN smatraju da grupa M23 ima veze sa susjednom Ruandom, što Ruanda negira.

U drugom napadu u subotu naoružani pobunjenici, povezani sa Islamskom državom, ubili su 10 civila u sjeveroistočnoj provinciji, rekao je jedan lokalni aktivista za ljudska prava.

Sukobi tinjaju u istočnom Kongu decenijama gdje se više od 120 oružanih grupa bori za kontrolu nad vrijednim mineralnim resursima a neki da štite svoje zajednice. Česta su masovna ubistva koja čine pobunjeničke grupe, a nasilje je podstaklo egzodus izbeglica.

Grupa M23 postala je poznata prije deset godina kada su njeni borci zauzeli Gomu, najveći grad u istočnom Kongu koji se nalazi na granici sa Ruandom. Ona nosi ime po mirovnom sporazumu iz 23. marta 2003. godine, koji, po mišljenju te grupe, kongoanska vlada ne poštuje.

Najnoviji napad se dogodio u tri sata ujutro u nedjelju posle oružanih sukoba pripadnika M23 i lokalnih grupa za samoodbranu blizu sela Bvito, gdje su nađena tijela 11 ubijenih, rekao je Kibira. Prema izvještajima pobunjenička grupa došla je u tu oblast, ubila mještane, palila domove i krala vrijednosti.

Prema lokalnom vođi civilnog društva vojnici iz regionalne međuvladine organizacije raspoređeni u toj oblasti nisu intervenisali. On je rekao da je broj ubijenih privremen, pošto se neki mještani vode kao nestali poslije napada

Aktivista za ljudska prava i koordinator u provinciji Ituri Kristof Munjanderu rekao je za lokalni radio da su članovi Saveza demokratskih snaga, ili ADF-a, koji je uspostavio veze sa Islamskom državom, ubili 10 civila u subotu. Ta grupa rijetko preuzima odgovornost za svoje napade.

Ubijeni, kao i pet drugih ubijenih u napadu 29. jula u istoj oblasti još nisu sahranjeni kako treba, rekao je Munjanderu. Njihova tijela su razbacana po šumi i neka su počela da se raspadaju, rekao je on.

"Pozvamo (kongoansku) vojsku da prati mlade volontere da zakopaju tijela naših sunarodnika", rekao je Munjanderu.

ADF je optužen za izvođenje brojnih napada posljednjih godina ciljajući civile u udaljenim dijelovima istočnog Konga i preko granice sa Ugandom, uključujući napad u junu kada je ubijeno 42 ljudi, uglavnom učenika.

Bonus video: