Šta se čini da se oslobode dvojica američkih novinara uhapšenih u Rusiji i Siriji?

Novinari su pod pojačanim rizikom da će biti pritvoreni ili maltretirani kada izvještavaju iz neprijateljskih zemalja, navode analitičari medija. U ovom momentu, dvojica američkih novinara su u lišena slobode u inostranstvu: Gerškovič u Rusiji i Ostin Tajs, frilenser koji je uhapšen u Siriji.

3645 pregleda 2 komentar(a)
Evan Gerškovič, pritvoreni američki novinar u Rusiji, Foto: Reuters
Evan Gerškovič, pritvoreni američki novinar u Rusiji, Foto: Reuters

Američka ambasadorka u Rusiji sastala se sa američkim novinarom Evanom Gerškovičem koji se nalazi u zatvoru u Moskvi. To je treća posjeta koju su vlasti dozvolile ambasadorki Lin Trejsi od kada je on uhapšen u martu.

"Ambasadorka Trejsi objavila je da je Evan dobrog zdravstvenog stanja i da se dobro drži, uprkos situaciji", navela je ambasada SAD u Moskvi u saopštenju. Trejsi ga je prošli put posjetila 3. jula.

Američki novinar je skoro 20 nedelja u pritvoru u moskovskom Lefortovo zatvoru. Uhapšen je 29. marta pod optužbama za špijunažu, dok je bio na zadatku u Jekaterinburgu. Ovaj novinar koji ima 31 godinu je negirao sve optužbe, a Stejt department je naveo da je nezakonito pritvoren.

Novinari su pod pojačanim rizikom da će biti pritvoreni ili maltretirani kada izvještavaju iz neprijateljskih zemalja, navode analitičari medija. U ovom momentu, dvojica američkih novinara su u lišena slobode u inostranstvu: Gerškovič u Rusiji i Ostin Tajs, frilenser koji je uhapšen u Siriji.

Pol Beket, šef biroa Žurnala u Vašingtonu, izjavio je za Glas Amerike da sada postoji svest da se ovo može svakome dogoditi, i ako se dogodi, da je potrebna podrška svih.

"Ovo će nastaviti da se dešava sve dok ima režima koji misle da time postižu neku korist, i radiće to sve više i više i svi moramo da nađemo odgovor na to. Zato bismo voljeli da vidimo da vlasti ne samo da vrate Evana i Ostina nazad, nego da razmisle kako da vlade koje u time učestvuju ne izvuku korist", naveo je Beket.

On je govorio za Glas Amerike u Nacionalnom novinarskom klubu u Vašingtonu, gdje je bio održan panel kako bi se privukla pažnja na slučajeve Gerškoviča i Tajsa. U ponedeljak je tačno 11 godina od kad je Tajs kidnapovan u Siriji i vjeruje se da ga drži u zatvoreništvu Vlada Sirije.

Klejton Vajmers, izvršni direktor američkog biroa Reportera bez granica naveo je za Glas Amerike da slučajevi Tajsa i Gerškoviča pokazuju da je Sjedinjenim Državama potrebna bolja strategija kako da odgovori na slične prijetnje.

"Sjedinjene Države i prave demokratije u svijetu treba da nađu način da se ovaj loš manir skuplje plati. Kako da prije svega uvedemo strožije kazne na ovo uzimanje talaca", upitao je Vejmers.

U slučaju Gerškoviča, pritvor je produžen do 30. avgusta. Prošlog mjeseca Moskva je navela da je Rusija u kontaktu sa Vašingtonom u vezi sa potencijalnom razmjenom zarobljenika.

Portparol Stejt departmena izjavio je za Glas Amerike u ponedjeljak da će zvaničnici ambasadde nastaviti da pružaju podršku Gerškoviču i njegovoj porodici.

"Očekujemo da ruske vlasti nastave da pružaju pristup konzularnim posjetama. Još jednom, Sjedinjene Države pozivaju Rusku Federaciju da odmah oslobodi Evana Gerškoviča i nezakonito pritvorenog američkog državljanina Pola Vilana", naveo je portparol Stejt departmenta.

Vilan je bivši američki marinac koga je Rusija osudila na 16 godina zatvora zbog špijunaže, koju on i američka vlada negiraju. Predsjednik SAD Džozef Bajden naveo je u julu da je Amerika "ozbiljna u vezi sa razmjenom zarobljenika" kako bi oslobodila Gerškoviča, ali je Bijela kuća navela da razgovori sa Kremljom i potencijalnoj razmjeni za sada nisu još otvorili put za konkretno rješenje.

Bonus video: