Južna Koreja: Sjeverna Koreja se priprema za novo testiranje oružja

To bi bio drugi pokušaj Sjeverne Koreje ove godine da postavi špijunski satelit u orbitu

1349 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverna Koreja se priprema za novu rundu testiranja naoružanja, kao što su rakete dugog dometa i lansiranje špijunskog satelita, tvrdi danas južnokorejska obavještajna služba (NIS) koja je o tome obavijestila Parlament.

U saopštenju se navodi da bi Sjeverna Koreja mogla da pokuša da lansira špijunski satelit krajem avgusta ili početkom septembra da bi obilježila 75. godišnjicu svog osnivanja.

To bi bio drugi pokušaj Sjeverne Koreje ove godine da postavi špijunski satelit u orbitu. U prvom pokušaju krajem maja, raketa se srušila u okean ubrzo po polijetanju.

NIS je takođe saopštila da očekuje da će Pjongjang nastaviti testiranje naoružanja kao odgovor na velike godišnje američko-južnokorejske vojne vežbe koje počinju sledeće nedelje i na sjutrašnji trojni samit SAD-Južna Koreja-Japan u Kemp Dejvidu u SAD.

Sjeverna Koreja je izuzetno osjetljiva na napore SAD da ojačaju savez s Južnom Korejom i Japanom. Od početka 2022. godine, Pjongjang je izvršio više od 100 proba oružja tvrdeći da time odgovara na prijetnju SAD i Zapada.

Pjongjang je sproveo rekordan broj raketnih testova od prošle godine, a sumnja se da je to bilo finansirano ilegalnim sajber aktivnostima i tajnim izvozom zabranjenih artikala jer se privreda Sjeverne Koreje smanjivala 2020-2022. godine.

Njen bruto domaći proizvod je prošle godine bio 12 odsto manji nego 2016. godine, rekao je Ju Sang-bum, jedan od poslanika koji je bio na sastaku s predstavnicima južnokorejske obavještajne službe u Parlamentu.

Stručnjaci smatraju da su nestašica hrane i ekonomski problemi u Sjevernoj Koreji najgori od dolalska na vlast Kim Džong Una krajem 2011. godine. Ali kažu da nema znakova neposredne gladi ili velikih javnih nemira koji bi mogli da ga ugroze.

NIS je navela da je u prvoj polovini ove godine Sjeverna Koreja tajno izvezla 1,7 miliona tona uglja, što je više od 300 odsto više nego godinu dana ranije, kao i 580 kilograma zlata, što je povećanje od 50 odsto, što je u suprotnosti sa odredbama Ujedinjenih nacija.

Procjenjuje se i da su akteri iz Sjeverne Koreje od 2015. godine ukrali po svijetu više od 1,5 milijardi dolara virtuelne imovine.

Bonus video: