Avganistan: Talibani kažu da žene gube vrijednost ako njihova lica muškarci mogu vidjeti u javnosti

Talibanska ograničenja za djevojke i žene izazvala su globalno negodovanje, uključujući i neke zemlje s muslimanskom većinom

3121 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Avganistana, Foto: Reuters
Detalj iz Avganistana, Foto: Reuters

Portparol talibanskog ministarstva za propagiranje vrline i prevenciju poroka rekao je da žene gube vrijednost ako muškarci mogu vidjeti njihova lica u javnosti i dodao da se religijski učenjaci u Avganistanu slažu da žene moraju da pokriju njihova lica van svojih domova.

Talibani koji su došli na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. naveli su da je razlog za zabranu ženama da pristupe većini javnih prostora to što se žena ne pridržavaju pravila o nošenju hidžaba.

Portparol talibanskog ministarstva Molvi Mohamad Sadik Akif rekao je u intervjuu za Asošijeted pres da bi žene, ako im se vide lica u javnosti, mogle da padnu u grijeh.

"Veoma je loše vidjeti žene bez hidžaba u velikim gradovima, a i naši učenjaci se takođe slažu da bi ženska lica trebalo da budu sakrivena", rekao je Akif.

Predavač islamskih studija na Bogoslovskom fakultetu na Univerzitetu Kembridž Tim Vinter rekao je da u islamu ne postoji jasa naredba za pokrivanje lica i da bi talibani morali da se potrude da pronađu bilo šta u islamskim spisima što podržava njihovo tumačenje pravila o hidžabu.

Talibanska ograničenja za djevojke i žene izazvala su globalno negodovanje, uključujući i neke zemlje s muslimanskom većinom.

Specijalni izaslanik UN Gordon Braun rekao je u srijedu da Međunarodni krivični sud treba da goni talibanske vođe za zločine protiv čovječnosti zbog uskraćivanja obrazovanja i zapošljavanja avganistanskim djevojkama i ženama.

Akif nije želio da odgovara na pitanja o zabranama, uključujući i to da li bi bilo koja od njih mogla biti ukinuta ako bi postojalo univerzalno pridržavanje pravila o hidžabu. Rekao je da postoje i druge službe koje se bave tim pitanjima.

On je rekao da pod talibanskim vlastima muškarci više ne maltretiraju žene i ne zure u njih kao u vrijeme prethodne vlasti.

Talibanski zvaničnici su takođe naveli da su iskorijenili "zlo" pijenja alkohola i bača bazi, prakse u kojoj bogati ili moćni muškarci zlostavljaju dječake iz zabave, posebno radi plesa i seksa.

Bonus video: