Najoštrija zajednička izjava dosad: SAD, Japan i Južna Koreja osudili "opasne i agresivne akcije" Kine

"Naše zemlje su jače i svijet će biti bezbjedniji dok smo zajedno. I znam da je to uvjerenje koje dijele sva trojica“, izjavio je Bajden na početku sastanka sa predsjednikom Južne Koreje Junom Sukjulom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom

24166 pregleda 84 reakcija 23 komentar(a)
Japanski premijer Fumio Kišida, američki predsjednik Džo Bajden i korejski predsjednik Jun Sukjul, Foto: Reuters
Japanski premijer Fumio Kišida, američki predsjednik Džo Bajden i korejski predsjednik Jun Sukjul, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja u najoštrijoj zajedničkoj izjavi dosad osudile su "opasne i agresivne akcije” Kine u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

U "korejskoj verziji" zajedničke izjave na samitu u američkom Kemp Dejvidu u koju je uvid imao Rojters, tri strane su se obavezale da će se međusobno brzo konsultovati tokom kriza i koordinisati odgovore na regionalne izazove, provokacije i prijetnje koje utiču na zajedničke interese.

U saopštenju se takođe obavezuju da će svake godine održavati trilateralne vojne vježbe i dijeliti informacije u realnom vremenu o lansiranju raketa Sjeverne Koreje do kraja 2023.

Tri strane su se saglasile da će održavati i trilateralne samite svake godine.

Američki predsjednik Džo Bajden je ranije danas poželio dobrodošlicu liderima Južne Koreje i Japana na samitu u Kemp Dejvidu koji, kako je istaknuto, ima za cilj jačanje veza tri zemlje suočene sa kineskim usponom i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

U svom odgovoru na rat u Ukrajini, lideri su se složili da nastave da podržavaju Kijev i da održe snažne, koordinisane sankcije Moskvi,koje treba dodatno da obuzdaju zavisnost od ruske energije.

fff
foto: Reuters

Formulacije o Kini su neočekivano oštre što će vjerovatno izazvati odgovor Pekinga, koji je vitalni trgovinski partner i za Koreju i za Japan, ocjenjuje Rojters.

"Što se tiče opasnih i agresivnih akcija kojima smo nedavno bili svjedoci od strane Narodne Republike Kine u podršci svojim ilegalnim pomorskim teritorijalnim pretenzijama u Južnom kineskom moru, mi se oštro protivimo svakom pokušaju jednostrane promjene statusa kvo u vodama Indopacifika “, navodi se u saopštenju.

"Naše zemlje su jače i svijet će biti bezbjedniji dok smo zajedno"

Predsjednik SAD Džo Bajden otvorio je danas, u predsjedničkom odmaralliištu Kemp Dejvidu, u američkoj državi Merilend, istorijski samit sa Japanom i Južnom Korejom o jačanju bezbjednosnih i ekonomskih veza u vrijeme sve veće zabrinutosti zbog upornih nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje i kineskih provokacija u regionu Tihog okeana.

"Naše zemlje su jače i svijet će biti bezbjedniji dok smo zajedno. I znam da je to uvjerenje koje dijele sva trojica“, izjavio je Bajden na početku sastanka sa predsjednikom Južne Koreje Junom Sukjulom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

fff
foto: Reuters

Obraćajući se svojim kolegama liderima na, kako je rekao, prvom samostalnom samitu te tri zemlje, američki predsjednik je rekao: "Želim da vam se zahvalim obojici zbog vaše političke hrabrosti koja vas je dovela ovdje".

Jun je rekao kada su njih trojica izašla pred novinare da će "današnji dan biti upamćen kao istorijski, kada smo uspostavili čvrstu institucionalnu osnovu i posvećenost trojnom partnerstvu".

Kišida je prije razgovora bez prisustva javnosti rekao da "činjenica da smo se mi, trojica lidera, okupili na ovaj način, vjerujem da znači da od danas zaista pravimo novu istoriju. Međunarodna zajednica je na prekretnici".

SAD, Japan i Južna Koreja saglasne su se sa novim obećanjem koje obavezuje tri zemlje da se međusobno konsultuju u slučaju bezbjednosne krize ili prijetnje na Tihom okeanu.

Prije trojnih pregovora, Bajden se sastao odvojeno sa Junom, a potom i Kišidom.

fff
foto: Reuters

Nov sporazum je jedan od nekoliko koje bi lideri trebalo da objave na cjelodnevnom samitu.

"Dovoljno je reći da je ovo velika stvar", rekao je Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven novinarima u petak neposredno prije početka samita. "To je istorijski događaj i postavlja uslove za mirniji i prosperitetniji Indo – Pacifik, i jače i sigurnije Sjedinjene Američke Države".

Čak i prije no što je samit počeo, izazvao je oštre kritike iz kineske vlade.

"Međunarodna zajednica ima svoje mišljenje o tome ko stvara kontradikcije i povećava tenzije", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin danas novinarima.

"Pokušaji da se formiraju različite ekskluzivne grupe i klike i da se uvede blokovska konfrontacija u Azijsko-pacifički region su nepopularni i definitivno će izazvati budnost i protivljenje u zemljama regiona", rekao je Vang.

Saliven se suprotstavio kineskim zabrinutostima.

"To izričito nije NATO za Pacifik", rekao je Saliven. "Ovo partnerstvo nije protiv bilo koga, ono je za nešto. To je za viziju Indo-Pacifika koji je slobodan, otvoren, siguran i napredan".

Obećanje "dužnosti konsultovanja" ima za cilj da prizna da tri zemlje dijele "fundamentalno međusobno povezano bezbjednosno okruženje" i da prijetnja jednoj od njih predstavlja "prijetnju svima", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije koji ne želi da mu se objavi ime.

Po obećanju, tri zemlje su saglasne da se konsultuju, razmjenjuju informacije i usklađuju svoje poruke jedna sa drugom u suočavanju sa prijetnjom ili krizom, rekao je taj zvaničnik.

Samit je prvi koji je Bajden održao tokom svog predsjedništva u čuvenom Kemp Dejvidu. Bajden se nada da će veći dio dana sa dvojicom lidera iskoristiti kao neformalniju priliku da pojačaju svoj odnos.

Američki predsjednik je planirao da odvede Kišidu i Juna u šetnju slikovitom prirodom i ugosti ih na ručku.

To odmaralište 100 kilometara od Bijele kuće bilo je mjesto gdje je predsjednik Džimi Karter okupio egipatskog predsjednika Anvara Sadata i izraelskog premijera Menahema Begina u septembru 1978. na razgovorima koji su uspostavili okvir za istorijski mirovni sporazum Izraela i Egipta u martu 1979. Usred Drugog svjetskog rata, predsjednik Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil sastali su se baš u Kemp Dejvidu, tada poznatom kao Šangri-La, da planiraju vojnu kampanju u Italiji koja će izbaciti Benita Musolinija iz rata.

Bajdenov fokus na skupu je da podstakne dva najbliža azijska saveznika Sjedinjenih Država da dodatno pojačaju međusobnu bezbjednosnu i ekonomsku saradnju. Kao nekadašnji rivali su podijeljeni zbog različitih pogleda na istoriju Drugog svjetskog rata i japansku kolonijalnu vlast nad Korejskim poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

Ali pod Kišidom i Junom, njihove dvije zemlje su počele zbližavanje dok se ta dva konzervativna lidera bore sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima koje predstavljaju Sjeverna Koreja i Kina. Obojica lidera su uznemireni pojačanim tempom proba sjevernokorejskih balističkih projektila i kineskim vojnim vježbama u blizini Tajvana, ostrva pod sopstvenom vlašću na koje Peking polaže pravo kao dio svoje teritorije, a brinu ih i druge agresivne akcije.

Jun je u martu predložio inicijativu za rješavanje sporova koji proističu iz naknade za ratne korejske prinudne radnike. On je najavio da će Južna Koreja koristiti sopstvena sredstva za obeštećenje Korejaca porobljenih u japanskim kompanijama prije kraja Drugog svjetskog rata.

Jun je otputovao u Tokio tog mjeseca na razgovore sa Kišidom, što je prva posjeta jednog južnokorejskog predsjednika poslije više od 12 godina. Kišida je uzvratio posjetom Seulu u maju i izrazio saučešće zbog patnje korejskih prinudnih radnika tokom kolonijalne vladavine Japana.

Ali, rad da se održi trilateralni odnos neće biti bez izazova.

Peking vidi pojačavanje te saradnje kao prve korake pacifičke verzije NATO-a, transatlantskog vojnog saveza, koji se formira protiv njega. Američki zvaničnici očekuju da će Sjeverna Koreja napasti makar figurativno možda sa više testova balističkih raketa i svakako žučnom retorikom.

Ankete pokazuju da se solidna većina Južnokorejaca protivi Junovom rješavanju pitanja prinudnog rada koje je bilo ključno za popravljanje odnosa sa Japanom.

I mnogi u Japanu strahuju da će jačanje bezbjednosne saradnje zemlju odvesti u ekonomski hladni rat sa Kinom, njenim najvećim trgovinskim partnerom.

Bajdenov prethodnik (i potencijalni nasljednik), republikanac Donald Tramp iznervirao je Južnu Koreju pričama o smanjenju vojnog prisustva SAD na poluostrvu.

"Ako ultraljevičarski južnokorejski predsjednik i ultradesničarski japanski lider budu izabrani u svojim sljedećim ciklusima, ili čak i ako Tramp ili neko poput njega pobijedi u SAD, onda bi bilo ko od njih mogao da izbaci iz kolosjeka sav značajan, naporan rad Bajdena, Juna i Kišide", rekao je Duieon Kim, pomoćni viši saradnik u Indo-pacifičkom bezbjednosnom programu Centra za novu američku bezbjednost.

Bonus video: