Kim Džong Un u Rusiji ali ne ide u Vladivostok, Putin neće da kaže o čemu će razgovarati

Mediji spekulišu da bi se lideri mogli sastati na kosmodromu Vostočni, na dalekom istoku Rusije, kod granice s Kinom

17748 pregleda 15 komentar(a)
Kim Džong Un izlazi iz voza, Foto: Reuters
Kim Džong Un izlazi iz voza, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un je danas oklopnim vozom stigao u Rusiju gdje bi s njenim predsjednikom Vladimirom Putinom trebalo da razgovara o "osjetljivim pitanjima".

Putin koji je na ekonomskom forumu u Vladivostoku, nije želio da odgovori na pitanje o čemu će razgovarati s Kimom.

"Tamo imam svoj dnevni red. Kada stignem tamo, znaćete", rekao je moderatoru konferencije.

Putin u Vladivostoku
Putin u Vladivostokufoto: Reuters

Mediji spekulišu da bi se lideri mogli sastati na kosmodromu Vostočni, na dalekom istoku Rusije, kod granice s Kinom.

Očekivalo se da će sjevernokorejski lider doputovati u Vladivostok, ali je njegov voz otišao ka sjeveru, a rutu je nemoguće utvrditi satelitskim putem.

Japanska novinska agencija Kjodo, citirajući "izvore bliske ruskim vlastima", javlja da voz ide na sjever, ka ruskoj oblasti Amur, gdje je kosmodrom Vostočni.

Južnokorejski KBS Vorld je takođe izvijestio da "posmatrači" smatraju taj kosmodrom mogućim mjestom sastanka Kima s Putinom pošto je Kimov voz putovao sjeverno od Vladivostoka.

Sastanak na kosmodromu Vostočni bio bi simboličan s obzirom na interesovanje sjevernokorejskog lidera za lansiranje satelita u svemir, kaže Gabriela Bernal, istraživačica Univerziteta u Južnoj Koreji za sjevernokorejske studije.

Portparol Kremllja Dmitrij Peskov je rekao da će se Putin i Kim sastati poslije foruma u ​​Vladivostoku i da će sastanak uključivati ručak u Kimovu čast.

Kim je proveo više od 20 sati putujući 1.200 kilometara potpuno oklopljenim vozom - od prozora preko zidova do poda kao zaštita od metaka i eksploziva. Zbog težine te zaštite lokomotiva ga vuče brzinom od oko 50 kilometara na sat.

Voz je opremljen i jurišnim oružjem i ima helikopter za vanredne situacije, a u njemu je teško naoružano obezbjeđenje, a drugo pretražuje prugu i predstojeće stanice u potrazi za bombama i drugim opasnostima.

Za dugotrajnost putovanja na koje je Kim krenuo prvi put od od početka pandemije koronavirusa, kriva je i zastarjela željeznička mreža Sjeverne Koreje.

Voz je na granici morao da zamijeni poostroj s točkovima jer su šine u Rusiji veće širine.

Očekuje se da će Kim tražiti od Putina ekonomsku pomoć i vojnu tehnologiju za svoju osiromašenu zemlju, i, u neobičnom preokretu, a ima ono što je Putinu veoma potrebno: municiju za ruski rat u Ukrajini.

Taj sastanak je prilika za sjevernokorejskog lidera da zaobiđe sankcije UN-a i godine diplomatske izolacije. Za Putina je to prilika da popuni zalihe municije, piše Asošiejted pres (AP).

Svaki dogovor o oružju sa Sjevernom Korejom prekršio bi sankcije, koje je Rusija nekada podržavala.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Francuske An-Kler Ležandr je danas izjavila da Kimova posjeta Rusiji pokazuje međunarodnu izolaciju Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Rusija je izolovana do te mjere da je primorana da se okrene Sjevernoj Koreji. Ovo je veoma jak znak njene međunarodne izolacije", rekla je Ležandr novinarima.

U pratnji Kima je, kako se pretpstavlja, Jo Čun Rionga, zvaničnik vladajuće stranke zadužen za snabdijevanje municijom koji je s Kimom bio tokom nedavnih posjeta fabrikama za proizvodnju artiljerijskih granata i projektila.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu biće dio ruske delegacije tokom sastanka, rekao je Peskov.

Sjeverna Koreja možda ima desetine miliona zastarjelih artiljerijskih granata i raketa zasnovanih na sovjetskim, koje bi pojačale snabdjevenost ruske vojske u Ukrajini, kažu analitičari.

Na fotografijama Kimove pratnje su Pak Tae Song, predsjednik sjevernokorejskog Komiteta za svemirsku nauku i tehnologiju, i mornarički admiral Kim Mjong Sik. Oni su povezani sa naporima Sjeverne Koreje da pribavi špijunske satelite i podmornice sa nuklearnim balističkim projektilima.

Eksperti kažu da bi Sjeverna Koreja teško stekla takve sposobnosti bez pomoći spolja, ali nije jasno da li bi joj Rusija dala tako osjetljivu tehnologiju.

Analitičari kažu da Kim može od Rusije da traži i energente i hranu prijeko potrebnu njegovoj zemlji.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da bi Rusija mogla da razgovara o humanitarnoj pomoći, prenose ruske novinske agencije.

U Kimovoj delegaciji vjerovatno su i njegov ministar spoljnih poslova Čoe Sun Hui i njegova dva najviša vojna zvaničnika, maršali korejske narodne armije Ri Pjong Čol i Pak Džong Čon.

Poslije decenija vrućih i hladnih odnosa, Rusija i Sjeverna Koreja su se zbližile od početka invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Kada se Kim posljednji put susreo sa Putinom 2019. godine, takođe je stigao vozom u Vladivostok na ruskom Dalekom istoku.

Sjeverna Koreja je posljednjih godina testirala balističke, krstareće i hipersonične rakete koje mogu letjeti nekoliko puta većom brzinom od zvuka i na maloj visini da bi izbjegle radare.

U aprilu je testirala, kako je nazvala, svoju "najmoćniju" raketu – Hvasong-18. Procjenjuje se da je njen domet veći od 15.000 kilometara, piše BBC.

Prošlog jula, drugi test je pokazao da je Hvasong-18 dostigao traženu visinu od preko 6.600 km, sa vremenom leta od 74 minuta.

U novembru 2022. testirana je interkontinentalna balistička raketa koja je mogla da stigne do kopna SAD, navodi japanska vlada.

Sjeverna Koreja je 2022. godine testirala rekordan broj raketa, uključujući i sposobne da stignu do teritorije SAD.

Bonus video: