Iranska politička zatvorenica najavila prekid štrajka glađu na zahtjev porodice Mahse Amini

"Danas, 13. septembra, obilježava se godinu dana otkako su Mahsu Amini otele njene ubice", navela je Bahareh Hedajat u svom pismu iz zatvora Evin u Teheranu

4192 pregleda 0 komentar(a)
Bahareh Hedajat, Foto: Screenshot/Youtube
Bahareh Hedajat, Foto: Screenshot/Youtube

Istaknuta iranska politička zatvorenica Bahareh Hedajat najavila je danas prekid svog štrajka glađu u znak protesta protiv eskalacije represije islamske vlade, prenijela je RSE Radio Farda.

Hedajat, koja se nalazi u zatvoru u Teheranu, najavila je prekid štrajka glađu na zahtjev porodice Mahse Amini, tačno godinu dana otkako je Amini uhapsila iranska policija za moral zbog navodnog kršenja propisa o nošenju marame.

Amini je tri dana nakon hapšenja preminula u pritvoru.

"Danas, 13. septembra, obilježava se godinu dana otkako su Mahsu Amini otele njene ubice", navela je Bahareh Hedajat u svom pismu iz zatvora Evin u Teheranu.

Hedajat je navela da će u čast želje porodice Amini prekinuti štrajk, ali i da će ostati "nepokolebljiva u svojoj posvećnosti".

Amini je uhapšena u Teheranu dok je sa porodicom bila u posjeti iranskoj prijestonici. Nekoliko sati nakon pritvora, hospitalizovana je u stanju u kome preminula 16. septembra 2022.

Smrt 22-godišnjakinje izazvala je proteste u njenom rodnom gradu Sagezu i brzo se proširila zemljom, predstavljajući jednu od najvećih prijetnji iranskom klerikalnom establišmentu od osnivanja Islamske republike 1979. godine.

Hedajat je studentkinja i aktivistkinja za prava žena u Iranu koja je zbog svog aktivizma više puta hapšena i osuđivana na duge zatvorske kazne.

Novinska agencija Aktivisti za ljudska prava sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) saopštila je da je najmanje 527 ljudi ubijeno tokom nemira izazvanih smrću Mahse Amini, uključujući 71 maloljetnika.

Bonus video: