Šef UN: Naš svijet postaje lud

"Svijet se promenio. Naše institucije se nisu promijenile. Ne možemo efikasno da se suočimo sa problemima kakvi jesu ako naše institucije ne odražavaju svijet kakav jeste. Umjesto da riješavamo probleme one rizikuju da postanu dio problema"

3835 pregleda 3 komentar(a)
Gutereš, Foto: REUTERS
Gutereš, Foto: REUTERS

Vođe svijeta razorenog ratom, klimatskim promjenama i upornim nejednakostima okupile su se danas u UN da čuju šefa te organizacije kako ih poziva da preduzmu ujedinjenu akciju da se suoče sa ogromnim izazovima čovječanstva.

"Naš svijet postaje lud. Rastu geopolitičke tenzije, rastu globalni izazovi. Mi izgledamo kao da smo nesposobni da se udružimo i odgovorimo", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas na otvaranju generalne debate 78. zasjedanja Generalne skupštine svjetske organizacije.

On je rekao da UN i način na koji zemlje sarađuju mora da se mijenja da se suoči sa tom erom.

"Svijet se promenio. Naše institucije se nisu promijenile. Ne možemo efikasno da se suočimo sa problemima kakvi jesu ako naše institucije ne odražavaju svijet kakav jeste. Umjesto da riješavamo probleme one rizikuju da postanu dio problema", rekao je Gutereš.

On je rekao da je svijetu potrebno djelovanje odmah a ne samo još riječi da bi se riješavala pogoršana klimatska situacija, eskalacija sukoba, "dramatični tehnološki poremećaji" i globalna kriza troškova života koja povećava glad i siromaštvo.

Jednonedjeljna generalna debata Generalne skupštine UN prvi je puni skup svjetskih lidera od početka pandemije kovida 19, i predviđeno je da će govoriti 145 vođa.

Ali prvi put u više godina američki predsjednik Džo Bajden koji će govoriti na Generalnoj skupštini ubrzo poslije šefa UN će biti prvi vođa iz pet zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN koje imaju pravo veta.

Predsjednici Kine, Rusije i Francuske, Si Đinping, Vladimir Putin i Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak neće prisustvovati skupu u UN ove godine.

To će dozvoliti da u centru pažnje bude ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji lično prisustvuje.

Bonus video: