Bajden pozvao Kongres da "ne igra igre" i obećao dalju pomoć Ukrajini

Američki predsjednik rekao da ogromna većina i demokrata i republikanaca u oba doma američkog parlamenta podržava pomoć Ukrajini

12294 pregleda 9 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je danas da će ta zemlja nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, nakon što je iz novousvojenog zakona za privremeno finansiranje saveznog budžeta izuzeta dodatna pomoć Ukrajini.

Američki kongres usvojio je zakonski predlog za privremeno finansiranje vlade, nekoliko sati uoči isticanja budžeta u ponoć, što je omogućilo da vladine službe ostanu otvorene i poslije 1. oktobra, piše Glas Amerike.

Zakon, koji je pola sata prije isticanja roka potpisao Bajden predviđa finansiranje vlade do 17. novembra, što će članovima Kongresa omogućiti da pregovaraju o punom budžetu za fiskalnu 2024. godinu koja počinje u nedjelju.

Mjera, osim finansiranja vlade na trenutnom nivou, obuhvata i novac za katastrofe, ali ne i za dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bijela kuća tražila.

"Imamo vremena, ali nemamo mnogo vremena i postoji ogroman osjećaj hitnosti. Prestanite da igrate igre", rekao je Bajden i dodao da ogromna većina i demokrata i republikanaca u oba doma američkog parlamenta podržava pomoć Ukrajini, prenosi AP.

Bajden je pozvao Kongres da pregovara o paketu pomoći što je prije moguće.

Mnogim poslanicima postaje jasno da je usaglašavanje oko pomoći Ukrajini u Kongresu sve teže, a prije svega raste otpor republikanaca, piše AP.

"Pogledajte me", rekao je okrenuvši lice ka kamerama u Bijeloj kući, "uradićemo to, ne mogu da vjerujem da će oni koji su glasali za podršku Ukrajini, ogromna većina u Predstavničkom domu i Senatu, demokrate i republikanci, iz čistih političkih razloga pustiti da više ljudi bespotrebno umre u Ukrajini".

Bonus video: